Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Hoe merk je dat je een vitamine B12 tekort hebt?

De vitamine B12 is erg belangrijk voor je lichaam. Een tekort aan deze vitamine kan daarom ook erg grote effecten hebben op je gezondheid. Zo heeft de vitamine namelijk een belangrijke invloed op ons zenuwstelsel, het maken van DNA en het maken van rode bloedcellen. 

Van nature wordt vitamine B12 niet aangemaakt door ons lichaam. Via onze voeding krijgen we deze vitamine binnen. Het zit namelijk vooral in dierlijke producten en is gebonden aan een eiwit. De opname van vitamine B12 is daarom vaak iets anders in ons lichaam dan de meeste andere vitaminen. 

Hoe krijg je vitamine B12 binnen

Inhoudsopgave

De vitamine B12 is in de natuur dus gebonden aan een eiwit. In de maag wordt de vitamine losgekoppeld van dit eiwit en gekoppeld aan een nieuwe. Dit wordt de intrinsieke factor genoemd en dit wordt weer speciaal aangemaakt door ons lichaam om deze reden. Er zijn dus een hoop stappen die komen kijken bij het opnemen van deze stof. Wanneer er ook maar een klein foutje is in dit systeem in ons lichaam kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan, wat weer kan leiden tot andere negatieve gevolgen. 

De vitamine B12 is dus alleen te vinden in dierlijke problemen. Hiermee wordt natuurlijk vlees en vis bedoeld, maar ook producten zoals zuivel en eieren. Wanneer er genoeg dierlijke producten in je dagelijkse dieet zitten hoef je je normaal geen zorgen te maken over een tekort van vitamine B12. Heb je toch een tekort ondanks dat je genoeg dierlijke producten in je dieet hebt? Dan kan de oorzaak van het vitaminetekort ergens anders liggen. 

De symptomen van een vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort kan tijdelijk zijn en niet direct problemen hoeven te veroorzaken. Deze vitamine wordt namelijk opgeslagen in de lever en kan voor 3 tot 4 jaar mee voordat deze wordt uitgeput. Er zijn een aantal oorzaken waardoor een tekort aan vitamine B12 kan worden veroorzaakt binnen een korte tijd. Als je dus recent zeer weinig tot geen dierlijke producten hebt gegeten en de volgende symptomen ervaart, kan je vitamine B12 tekort hebben. 

Een langdurig tekort aan deze vitamine zorgt voor heel veel verschillende problemen. De vitamine heeft namelijk een invloed op een hoop processen in je lichaam. Zo kan je klachten ervaren zoals tintelingen en pijn, maar ook problemen met je coördinatie. Daarnaast komen er ook een hoop psychische klachten kijken bij dit tekort. Denk aan een verlies van concentratie, vergeetachtigheid en neerslachtigheid. Uiteindelijk kan het ook zorgen voor bloedarmoede en problemen met je tandvlees. Een ernstig tekort kan zelfs zorgen voor permanente zenuwschade. 

Omdat er zoveel verschillende symptomen zijn, kan het erg lastig zijn om een tekort aan vitamine B12 vast te stellen. Een vitamine B12 tekort wordt vooral gesteld bij de doelgroepen die heel erg vatbaar zijn voor dit tekort. Voor andere groepen kan het soms erg lang duren voordat het tekort daadwerkelijk vast wordt gesteld. 

Vatbare groepen voor een vitamine B12 tekort

Er zijn een hoop verschillende groepen mensen die een tekort aan vitamine B12 op kunnen lopen. De meest voor de hand liggende groep die vatbaar is voor dit tekort zijn de veganisten. Deze consumeren helemaal geen dierlijke producten en krijgen daarom dus ook geen vitamine B12 binnen. Daarom is het heel belangrijk voor deze mensen om toch op een manier deze vitaminen binnen te krijgen. 

Ook alcoholisten kunnen een vitamine B12 tekort oplopen. Te veel alcoholgebruik zorgt namelijk voor een hoger gebruik van vitamine B12. De vitamine is namelijk verantwoordelijk voor het aanmaken van het enzym dat alcohol afbreekt. Daarnaast kan een overschot aan alcohol ook zorgen voor het aantasten van het slijmvlies van de maag. Dit zorgt ook weer voor een tekort aan B12. 

Ouderen raken vaak ondervoed door de verzorging of door hun eigen ritme. Hierdoor krijgen ze te weinig voeding binnen. Ook al eten ze dagelijks dierlijke producten, kan de kleine hoeveelheid over een lange periode er toch voor zorgen dat er een vitamine B12 tekort ontstaat. Ook in dit geval is het belangrijk dat het dieet wordt ondersteund op een bepaalde manier om ervoor te zorgen dat er voldoende vitamine B12 in het lichaam aanwezig is. 

Heb je veel last van maagzuur? Het gebruiken van veel maagzuurremmers over een langere periode van tijd kan ervoor zorgen dat je een vitamine B12 oploopt. Ook een ziekte of een chronische ontsteking in de maag waardoor je te weinig maagzuur aanmaakt en dus een tekort krijgt. Ook darmziektes kunnen zorgen voor een risico voor het oplopen van een vitamine B12 tekort. Een medische oorzaak voor dit tekort kan echter weleens over het hoofd worden gezien. 

Voldoende vitamine B12 binnenkrijgen

Er zijn dus verschillende manieren waarop je voldoende vitamine B12 binnen kan krijgen. Het beste is natuurlijk om de vitamine op een natuurlijke manier binnen te krijgen. De natuurlijke verbindingen van de vitaminen kunnen niet vervangen worden door een supplement. Probeer dus meer dierlijke producten in je dieet toe te voegen. Denk aan eieren, zuivel en natuurlijk vlees en vis. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om deze vitamine bij te nemen in de vorm van een supplement. Vitamine B12 supplementen zijn vaak te vinden in supermarkten, apotheken en webwinkels in verschillende vormen. Zo heb je vaak capsules die je kan slikken om de dagelijkse dosis van deze vitamine binnen te krijgen. Ook kan je gebruik maken van multivitaminen, die voldoende vitamine B12 bevatten als veel andere vitaminen. Deze supplementen kunnen echter voeding niet compleet vervangen omdat de natuurlijke vorm waarop de vitamine voorkomt in voeding een stuk beter is. 

Verdenk je dus dat je een vitamine B12 tekort hebt, dan kan je het beste contact opnemen met een dokter en vertellen over het probleem. Je hoeft niet altijd last te hebben van dit tekort. De symptomen lopen namelijk erg ver uit elkaar en kunnen daarom ook door iets anders worden veroorzaakt. Een vitamine B12 tekort is daarom vooral aanwezig bij de groepen die hierboven zijn vernoemd. 

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart