Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Stoppen met roken: de voordelen van hulpmiddelen

Je lichaam is gewend aan een dagelijkse hoeveelheid nicotine als je veel rookt. Op het moment dat je stopt treden er ontwenningsverschijnselen op, zoals slaapproblemen, een onrustig gevoel en concentratieproblemen. Per persoon verschillen de verschijnselen, maar deze kunnen er wel toe leiden dat je weer een sigaret opsteekt. Met hulpmiddelen kun je deze ontwenningsverschijnselen beperken.

Minder ontwenningsverschijnselen

Inhoudsopgave

Wanneer je hulpmiddelen gebruikt om de lichamelijke ontwenningsverschijnselen te beperken, is het makkelijker om van de sigaret af te blijven. Dit zorgt ervoor dat jij je beter kunt richten op de geestelijke verslaving. De lichamelijke ontwenningsverschijnselen duren maar enkele dagen tot weken, terwijl het afleren van de gewoonte om te roken maanden later nog uitdagend kan zijn. Zo’n 80 procent van de rokers wil stoppen met roken en ieder jaar doen ruim 1 miljoen rokers één of meerdere stoppogingen. Veel rokers hebben meerdere stoppogingen nodig omdat roken een zware verslaving is. Met de juiste ondersteuning is de kans dat een stoppoging slaagt groter. Om de drempel voor die hulp te verlagen, hoeft vanaf januari 2020 geen eigen bijdrage betaald te worden voor ondersteuning bij het stoppen met roken wanneer dit wordt voorgeschreven door de huisarts.

Nicotinevervangende middelen

Met nicotinevervangende middelen krijg je nog steeds de nicotine binnen waar je lichaam aan gewend is, maar niet alle andere schadelijke stoffen van een sigaret. Hierdoor worden de onaangename ontwenningsverschijnselen, waar je normaal erg last van kunt hebben, sterk verminderd. In totaal gebruik je deze hulpmiddelen meestal 10 tot 12 weken, waarin je de gewoontes van het roken afleert. Daarna ga je de nicotinevervanger pas afbouwen. Dit blijkt stukken makkelijker te zijn dan het afbouwen van het aantal dagelijks gerookte sigaretten. De nicotinevervangers zijn er in vele soorten en maten: van pleisters en kauwgom tot kauwtabletten. Als je deze correct doseert zijn er weinig tot geen bijwerkingen te verwachten.

Medicijnen om te stoppen met roken

Er zijn drie geregistreerde medicijnen die genomen kunnen worden om je te helpen bij het stoppen met roken. Dit zijn echter geen wondermiddelen, dus zelf moet je ook de motivatie hebben om te stoppen. De medicijnen nemen de zin om te roken weg en hebben een werking op de neurotransmitters in je hersenen. Voor welk geneesmiddel je kiest hangt onder andere af van mogelijke ziektes of aandoeningen, geneesmiddelengebruik en eerdere stoppogingen. De medicijnen hebben ook bijwerkingen, maar vaak vallen deze erg mee als je deze correct gebruikt. Het meest bekende medicijn dat je helpt om te stoppen met roken is Champix. Dit hulpmiddel vermindert de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine, waardoor het verlangen naar nicotine afneemt.

Voordelen stoppen met roken

Inmiddels is iedereen wel bekend met de vele voordelen van stoppen met roken. Je voelt je energiek, je krijgt weer lucht, je ruikt niet meer naar rook en je hoeft je niet meer in allerlei bochten te wringen om toch nog even snel een sigaretje te roken. Daarnaast wordt roken duurder en duurder en zijn er steeds minder plekken waar sigaretten verkocht worden. Schrijf eens voor jezelf op wat je allemaal kunt doen van het geld dat je bespaart. Maak een potje van deze besparing en ook van eventuele andere makkelijk realiseerbare besparingen, zoals op energie, verzekering auto en abonnementen. Met dit potje betaal je vervolgens een leuke vakantie of andere ‘beloning’ voor jezelf, omdat je succesvol gestopt bent met roken.

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart