Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Biologische voeding uitgelegd

Tegenwoordig komt er steeds meer aandacht voor eerlijke voeding. En dat is ook wel goed te begrijpen want eerlijke voeding is belangrijk. Jarenlang werden dieren in te kleine ruimtes opgesloten met als gevolg, veel stress voor de dieren en uiteindelijk is wetenschappelijk bewezen dat de stress van de dieren ook invloed heeft op de mens die het vlees eet. Dus is het belangrijk dat de mens bewuster wordt van gezonde voeding en kiest voor biologische voeding. Maar het is daarom handig om meer verdieping en kennis op te doen van biologische voeding. Zo weet je namelijk ook beter wat biologische voeding inhoudt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je echt biologisch eet. 

Wat is biologische voeding?

Inhoudsopgave

Om duidelijkheid te krijgen op de vraag, wat is biologische voeding, is het belangrijk om in te zoom op de voedselketen. Onze boeren zorgen iedere dag van het jaar ervoor dat er voldoende levensmiddelen op de plank zijn. Dat kan zijn door graan en meel te leveren of groente, maar ook vlees. En juist dat laatste is de laatste jaren veel om te doen.

Biologische voeding is voeding dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Denk dan bijvoorbeeld aan geteelde groente maar zonder een hele batterij aan bestrijdingsmiddelen erop. Niet biologische voeding wordt vaak bewerkt met allerlei chemische goedjes om de productie van de groente te versnellen, de groei te bevorderen en insecten en ongedierte te bestrijden.

Bij biologische voeding is het dus zo dat er zo min mogelijk chemische middelen gebruikt worden bij de teelt. Zo natuurlijk mogelijk dus. Dit is een vrij bewerkelijk proces want het is natuurlijk gemakkelijker om ervoor te zorgen dat de chemische middelen er zorg voor dragen dat de groei snel gaat, gemakkelijk en zonder bederf.

De kosten van biologische voeding

Biologische voeding is helaas niet zo goedkoop. En dat heeft te maken met het productieproces. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen wordt er bij biologische voeding geen gebruik gemaakt van allerlei chemische middelen die de groei van de producten versnellen of bederf door insecten tegengaan. Dat zorgt ervoor dat de biologische boer veel meer moeite moet doen.

Een biologische boer zal er daarom veel meer op toe moeten zien dat het ontwikkelingsproces goed verloopt. En dat is wel pittig en vraagt veel van de boer. Het vraagt investeringen om de voeding zo eerlijk en puur mogelijk te laten ontwikkelen en zonder al te veel bederf. Dit vraagt dus heel veel van de boer. 

Die kosten worden uiteraard wel op een bepaalde manier doorberekend naar de consument. Dat is iets waar je helaas niet om heen kan. Maar voor die hogere prijs krijg je dan natuurlijk ook wel wat voor terug. Gezondere en eerlijkere voeding.

Eerlijke voeding

Op de vraag, wat is biologische voeding precies, is het antwoord dus dat biologische voeding eerlijke voeding is. Eerlijker dan de voeding die je in de supermarkten vindt dat niet biologisch is. De dieren die biologisch geteeld worden hebben een eerlijk leven gehad, niet opgesloten in kleine hokjes want dat is enorm zielig voor de dieren. 

Met biologische voeding weet je dus zeker dat de dieren een eerlijk en goed leven hebben gehad. Goed voedsel zonder onnodige toevoegingen van antibiotica en andere medicaties die ook in jouw eten terecht komen. 

Door het eten van biologische voeding zorg je dus niet alleen voor een duurzame en eerlijke behandeling van de dieren maar ook voor jouw eigen gezondheid is het echt een hele belangrijk stap om over te stappen naar biologisch eten

Biologisch keurmerk

Voedsel mag niet zomaar verkocht worden onder het mom van ‘biologisch’. Hier zit een zwaar keuringsproces achter. Hier wordt streng op toegezien van de Europese Unie (EU). Misschien heb je in de supermarkt wel de verpakkingen gezien met de groene blaadjes die aangeven hoe biologisch het eten is? Deze classificatie wordt onder strenge voorwaarden geplaatst. 

In Nederland heb je Stichting Skal Biocontrole en zij zorgen ervoor dat er streng getoetst wordt of de landbouw zich aan de eisen houdt voor het biologische keurmerk. Zij controleren dus of de landbouw aan de EU-eisen voldoen. Wanneer je dus in de supermarkt het biologisch keurmerk label ziet, weet je ook zeker dat dit label terecht is. 

Starten met biologisch eten

Wanneer je wilt gaan starten met het eten van biologische producten is het altijd goed om een plan te maken om dit in kleine stapjes te doen. Alleen al om het financiële plaatje is het goed om dit gefaseerd te doen. Je kunt bijvoorbeeld alleen al beginnen met het eten van biologisch vlees. Daarmee maak je al een halt aan dierenleed. 

In het begin is het even goed opletten wanneer je start met biologisch eten. In de supermarkt is het al belangrijk dat je goed let op het kenmerk. Er zijn verschillen in het aantal sterren die er geleverd worden. Een stukje vlees kan bijvoorbeeld één ster hebben maar ook twee of drie. Het verschil hierin zit hem in het keurmerk en de beoordeling van onder andere Stichting Skal Biocontrole.

Investeren in een betere toekomst

Biologisch bewust eten zorgt ervoor dat je een bewuste stap zet om mee te helpen aan een betere toekomst voor de volgende generaties. De realiteit is dat de aarde het heel erg zwaar heeft onder het consumptiegedrag van de mens. Het moet altijd maar meer en beter en dat heeft ertoe geleid dat er steeds meer uitstoot is wat de aarde beschadigd.

Door biologisch te eten investeer je dus ook in een duurzamere wereld die bewuster omgaat met pure landbouw zonder allerlei milieubelastende chemicaliën en bestrijdingsmiddelen die andere landbouw processen wel gebruikt worden. Deze vormen namelijk een enorme aanslag op het milieu. 

Het is belangrijk om te investeren in een gezonde, groene toekomst voor het nageslacht. Zodat de komende generaties ook nog mogen en kunnen genieten van een gezonde aarde. En dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het starten met biologisch eten zorgt ervoor dat je een bijdrage levert aan de toekomst van deze mooie planeet waar allemaal te gast mogen zijn.

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart