Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Je vetpercentage verlagen, hoe pak je dat aan?

Je vetpercentage verlagen is goed voor je gezondheid en je figuur. Om je vetpercentage te verlagen zal je vet moeten gaan verbranden. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zullen we in dit artikel bekijken hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Tip #1: eet meer eiwitten

Inhoudsopgave

Meer eiwitten in je dieet opnemen is een effectieve manier om vet te verbranden en de honger te onderdrukken. Eiwitten zijn zo belangrijk omdat deze helpen om je spiermassa en metabolisme te behouden. Als we gaan afvallen dan bestaat namelijk het risico dat we ook spiermassa gaan verliezen. Dit komt omdat het lichaam gedwongen wordt om ook de eiwitten als brandstof te gaan gebruiken. Die eiwitten hebben we echter ook nodig voor het herstel en onderhoud van ons spierweefsel. Door extra eiwitten in je dieet op te nemen kan je op een eenvoudige manier voorkomen dat spiermassa verloren gaat. Onze stofwisseling wordt bepaald door de hoeveelheid spiermassa die we hebben. Willen we de stofwisseling opgang houden dan is het dan ook belangrijk om de spiermassa te behouden.

Eiwitten zorgen tevens voor een goed gevoel van verzadiging waardoor je minder snel trek zult hebben. Rijk aan eiwitten zijn dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel. Plantaardige eiwitbronnen zijn linzen, bonen, quinoa, hennepzaad, pinda’s, noten, zaden en pitten. 

Tip #2: doe aan krachttraining

Met krachttraining doe je oefeningen die je spieren sterker maken. Dit kan je bijvoorbeeld met gewichten, fitnessapparaten of elastieken doen. Krachttraining zorgt voor een toename van spiermassa. Een grote spiermassa zorgt ervoor dat de stofwisseling sneller zal worden. Een ander voordeel van krachttraining is dat het de insulinegevoeligheid verbetert. Door een betere insulinegevoeligheid kan je lichaam de glucose beter opnemen. Hierdoor hoeft je lichaam minder insuline aan te maken. Dit is gunstig want het verbranden van vet gaat het meest efficiënt als de insulinewaarden laag zijn. 

Tip #3: eet meer gezonde vetzuren

Deze tip zal misschien gek klinken, juist meer vetten eten om je vetpercentage te verlagen. Het gaat er hierbij wel om dat je kiest voor gezonde vetzuren. Dit zijn de onverzadigde vetzuren. Goede bronnen zijn avocado’s, eieren, lijnzaad, chiazaad, noten, vette vissoorten en olijfolie. Vetten zorgen voor een gevoel van verzadiging waardoor je minder calorieën zult eten vergeleken met een dieet wat hoog in koolhydraten en laag in vetten is.

Zo is het mediterrane dieet bijvoorbeeld rijk aan vetten (vette vis, olijfolie, noten) maar toch vallen mensen ermee af. Ander voorbeelden zijn het koolhydraatarme dieet en het ketogeen dieet waarbij koolhydraten worden vervangen door vetzuren.

Een type vetzuren wat je ten alle tijden moet zien te vermijden zijn de transvetten. Behalve het feit dat deze erg ongezond zijn zorgen ze ook voor de opslag van vet. Transvetten zitten vaak in margarines, kant-en-klaarmaaltijden, bakkerijproducten en koffiecreamers. Je kunt ze op de verpakking herkennen aan kreten zoals ‘gedeeltelijk geharde vetten’. 

Tip #4: zorg voor voldoende slaap

Onvoldoende nachtrust zorgt er op termijn voor dat de hormoonhuishouding wordt verstoord. Niet alleen de hormonen die te maken hebben met de nachtrust worden verstoord maar ook de hormonen die andere functies in ons lichaam hebben. Zo worden ook de hormonen die ons hongergevoel reguleren verstoord en hormonen die ons moeten laten herstellen van stress. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat mensen die chronisch te weinig slapen meer kans hebben op overgewicht of obesitas. 7 uur slaap is het echte minimum wat je lichaam nodig heeft maar beter slaap je 8 tot 9 uur per nacht. 

Tip #5: eet meer vezels

Je vetpercentage verlagen lukt alleen maar als je minder eet dan je lichaam nodig heeft. Dit betekend dat je sterk genoeg zal moeten zijn om met de honger om te gaan. Je lichaam zal immers meer hongerhormonen gaan aanmaken als het onvoldoende brandstof krijgt. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om de honger onder controle te houden. Twee van deze trucjes hebben we al behandeld; het eten van meer eiwitten en gezonde vetzuren. Een derde manier om de honger de kop in te drukken is door het eten van meer voedingsvezels. 
Uit onderzoeken blijkt zelfs dat mensen af kunnen vallen door alleen maar meer vezels te gaan eten. Zonder meer te gaan sporten of minder te eten valt men toch af. 

Vezels zorgen voor een voller gevoel. Dit komt omdat ze lastig (of niet, afhankelijk van het type) te verteren zijn. Hierdoor blijft de maag langer vol na de maaltijd die vezelrijk is. Vezels in de maaltijd opnemen zorgt er ook voor dat glucose langzamer aan het bloed afgegeven kan worden. Dit komt omdat vezels een gelachtige laag aan de binnenwand van de dunne darm vormen. De glucose zal eerst door deze laag heen moeten voordat het de bloedbaan bereikt. Hierdoor wordt glucose geleidelijk aan de bloedbaan afgegeven. Het gevolg is dat er minder insuline nodig zal zijn om de glucose op te nemen. Minder insuline betekent een betere en efficiëntere verbranding van vet. 

Tip #6: doe aan intermittent fasting

Intermittent fasting is een term die uit het Engels is overgenomen en vrij vertaald neerkomt op het vasten met tussenpozen. Een veel toegepaste vorm van intermittent fasting is het 8 uur dieet. Bij deze vorm eet je binnen een etmaal binnen 8 uur je maaltijden waarna je 16 uur niets eet. Maar er zijn ook andere vormen mogelijk. Bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week helemaal niets eten. Of af en toe een maaltijd overslaan, net hoe het uitkomt. 

Uit onderzoeken blijkt dat mensen die aan intermittent fasting hun vetpercentage verlagen. Zeker voor krachtsporters heeft intermittent fasting allerlei bijkomende voordelen. De aanmaak van testosteron en het groeihormoon gaan omhoog door het vasten. Hierdoor wordt het makkelijker om spiermassa te winnen. Deze grotere spiermassa zorgt weer voor een sneller metabolisme waardoor het verbranden van vet in een stroomversnelling komt.

Tip #6: doe aan intermittent fasting

Tags:

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart