Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Goede voeding tegen vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende vraagstukken die huisartsen voorgelegd krijgen in de spreekkamer. En dat is niet zonder reden. Er zijn namelijk wel tientallen ziektebeelden die vermoeidheid kunnen veroorzaken in het menselijk lichaam. Vermoeidheid is een hele vervelend klacht die op veel terreinen van het functioneren van de mens impact heeft. Het is dus heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de oorzaak van de vermoeidheid gevonden wordt en dat je maatregelen neemt om de vermoeidheid tegen te gaan. Goede voeding helpt daarbij.

De gevolgen van vermoeidheid

Inhoudsopgave

Vermoeid door het leven gaan heeft veel negatieve gevolgen. Allereerst is het zo dat het voor jezelf niet prettig is om de dag niet uitgerust te starten. Als je een dag vrij hebt of vakantie hebt is het allemaal niet zo’n probleem en kun je later op de dag nog wat rust proberen te pakken. Maar wanneer je bijvoorbeeld aan het werk moet dan is het wel erg vervelend.

Niet goed uitgerust zijn kan ook gevaarlijk zijn. Want het kan namelijk zo zijn dat, zeker wanneer je de weg op moet, je te maken kan hebben met concentratieproblemen. En wanneer je een voertuig of machine moet besturen dan kan een concentratiestoornis ernstige, soms zelf fatale gevolgen hebben. Dat wil je natuurlijk niet.

Vermoeidheid en schaamte

Veel mensen vinden het moeilijk om te erkennen dat ze oververmoeid zijn. Dat komt doordat de buitenwereld vaak spijkerhard is voor elkaar. Als je een gebroken been hebt snapt iedereen dat je misschien even wat minder kunt op fysiek vlak maar bij vermoeidheidsklachten of andere psychische klachten is dit niet zo. 

Er heerst dus een enorme schaamte op klachten zoals vermoeidheid. Omdat men vaak het gevoel heeft een aansteller te zijn. Maar slaaptekort is bij 4 op de 10 Nederlanders een serieus probleem. Zelfs bij kinderen kan er sprake zijn van een slaaptekort. Zeker sinds de komst van tablets en mobiele telefoons is dit heel erg toegenomen.

Wat kun je doen aan een slaaptekort?

Een slaaptekort is een complex probleem. Allereerst is het altijd belangrijk om uit te sluiten of er niet sprake is van een medische oorzaak die dringend behandeld moet worden. Een van die medische aandoeningen kan zijn slaapapneu. Dit betekent dat je regelmatig stopt met ademen en daardoor zuurstoftekort kan krijgen in het brein. 

Als het gevolg van deze ademstops kun je fysieke klachten krijgen. Een van de eerste symptomen bij slaapapneu is vermoeidheid. Zeker wanneer je overgewicht hebt of veel snurkt loop je een risico op slaapapneu. Wanneer je echt veel ademstops hebt kan apneu zelfs gevaarlijk zijn.

Maar als alle medische urgentie situaties uitgesloten zijn is het belangrijk om te gaan kijken hoe je je slaappatroon kunt verbeteren. Dit kun je in eerste instantie bijvoorbeeld doen door op vaste tijden naar bed te gaan. Ook al ben je nog niet moe, je lichaam gaat wennen aan het patroon en daardoor slaap je eerder en beter.

Ook is lichaamsbeweging erg belangrijk om te zorgen voor een betere nachtrust. Door te bewegen verbruikt je lichaam energie en wordt het lichaam eerder moe. Maar ook worden er allerlei belangrijke stofjes in het lichaam aangemaakt die het lichaam helpen aan het einde van de dag om in slaap te komen. 

Een andere belangrijke factor en eentje die ontzettend onderschat en ondergewaardeerd is bij het bestrijden van vermoeidheid, is voeding. Vitamines en mineralen spelen een hele belangrijke rol om vermoeidheid te bestrijden. 

De genezende werking van voeding

De laatste jaren komt er steeds meer inzicht over de genezende werking van voeding. Goede voeding zorgt ervoor dat je goed in je vel zit en dat je lichaam functioneert zoals het moet. Goede voeding kan ook ziektes en andere ellende voorkomen. Maar slechte voeding heeft ook zo zijn gevaren zoals hart- en vaatziekten, obesitas en kanker.

Voeding heeft dus een belangrijke functie voor het menselijke lichaam. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat je vitamines tegen vermoeidheid kunt slikken. De kracht van vitamines is enorm. Bepaalde soorten vitamines zijn zelfs cruciaal en kun je niet zonder als mens. Als je daar tekorten van krijgt kun je erg ziek worden en complicaties krijgen. 

Vitamine B is bijvoorbeeld een vitamine die echt bijdraagt aan het winnen van energie voor het lichaam. Vitamines tegen vermoeidheid zijn dus zeer behulpzaam wanneer je vermoeidheid wilt aanpakken.

Voeding inzetten in de strijd tegen vermoeidheid

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen speelt voeding een hele grote rol in het bestrijden en tegengaan van vermoeidheidsklachten. Maar niet alleen vitamines tegen vermoeidheid zijn belangrijk maar er zijn nog andere zaken waar je op moet letten met je voeding als je vermoeidheid tegen wilt gaan. 

De meest belangrijke maatregel die je moet nemen is gezond eten. Neem bijvoorbeeld niet producten die gemaakt zijn van snelle koolhydraten of geraffineerde suikers. Snelle koolhydraten zorgen bijvoorbeeld niet voor langdurige energie.

Als je echt profijt wilt hebben van voedsel dan is het belangrijk om voedsel te kiezen die langdurig energie geeft zoals noten, groente en fruit, zoete aardappels en volkoren producten (brood, rijst, pasta). 

Regelmatig eten en drinken op een dag zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de energie. Daardoor kun je vermoeidheid beter bestrijden. Ook is het belangrijk om in de avond niet meer te eten omdat je hierdoor minder goed slaapt of dat je juist moeilijker in slaap komt doordat je van het eten veel energie krijgt.

Multivitamines slikken ter ondersteuning

Niet alles kun je uit voeding halen. Daarom is het ook belangrijk om een multivitamine te slikken. Met een multivitamine kun je het lichaam een handje helpen om eventuele tekorten op te vangen die niet of moeilijk via een normale weg aan te vullen zijn. Voeding is tegenwoordig behoorlijk gemanipuleerd en daardoor zijn veel vitamines en mineralen verloren gegaan.

Een multi-vitamine met daarin Zink en vitamine B kunnen dan ook heel helpend zijn om vermoeidheidsklachten tegen te gaan. Ook magnesium is een belangrijk mineraal. Een multi-vitamine die van goede kwaliteit is, kun je prima gebruiken in een gezond leef en voedingspatroon. Op die manier ondersteun je je lichaam daar waar mogelijk.

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart