Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

De 6 belangrijkste vitamines

Het menselijke lichaam zit mooi maar complex in elkaar. Elk mens wil gezond oud worden en zo lang mogelijk fit en vitaal blijven, maar om dat te bereiken moet je goed voor je lichaam zorgen. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben dat je niet een ernstige ziekte krijgt of een ongeval, dat heb je niet in de hand. Wat je wel in de hand hebt is het kiezen van een gezonde levensstijl. Een levensstijl waarin je zorgt voor een goede nachtrust, gezond eetpatroon en voldoende beweging en dat je ook de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Vitamines en het lichaam

Het menselijk lichaam zit, zoals je hierboven hebt gelezen, complex in elkaar. Om alle organen van het lichaam goed te laten functioneren moet alles goed in balans zijn. Dat wil zeggen, je hebt een gezonde bloeddruk nodig om je hart en bloedvaten gezond te houden maar je hebt ook de juiste bouwstoffen nodig om je lichaam van brandstof te voorzien om alle processen draaiende te houden.

Vitamines zijn ook voor het lichaam erg belangrijk om vitale functies op gang te houden. Er zijn vele soorten vitamines en allemaal hebben ze zo hun eigen functie voor het menselijk lichaam. Er zijn vitamines die bijvoorbeeld echt onmisbaar zijn, als je hier tekorten van hebt in het lichaam kun je zelf overlijden aan de gevolgen hiervan. 

Een voorbeeld hiervan is vitamine B12. Deze vitamine is erg belangrijk voor veel functies in het menselijk lichaam. Wanneer je hier een tekort van hebt kun je ernstige lichamelijke klachten krijgen, er zijn zelfs mensen die in een rolstoel eindigen door een vitamine B12 tekort.

De belangrijkste vitamines voor het menselijke lichaam. 

Alle vitamines hebben een belangrijke functie voor het menselijke lichaam, maar er zijn vitamines waar je echt niet zonder kunt. Als je hier tekorten van krijgt in het lichaam dan kan dit hele dramatische gevolgen hebben. Je vindt hier een overzicht van de meest belangrijke vitamines voor het menselijke lichaam.

  • Vitamine C

Een van de meest belangrijke vitamines voor het menselijke lichaam is vitamine C. Tegenwoordig is het niet zo moeilijk om vitamine C aangevuld te krijgen in het lichaam. Bij elke drogist kun je oplostabletten kopen of zuigtabletten met voldoende vitamine C. Het beste is natuurlijk om dit zoveel mogelijk uit voeding te halen maar dat is best lastig. 

Wanneer je een vitamine C tekort krijgt kun je last krijgen van pijnlijke plekken in je mond, zoals aften. Heel vroeger gingen mensen dood aan een vitamine C tekort. Zeemannen gingen bijvoorbeeld dood aan scheurbuik wat ontstaat door te weinig vitamine C. Dit kwam omdat het moeilijk was om verse groente en fruit mee te nemen op een lange tocht. 

  • Vitamine B

Vitamine B bestaat uit meerdere B vitamines die samen het totale plaatje vormen van het vitamine B gehalte. Over het algemeen heeft Vitamine B veel effect op het zenuwstelsel maar ook op de werking van het spijsverteringsstelsel. Vitamine B8 heeft een werking op de huid en dat je huid goed werkt en mooi blijft en Vitamine B6 is belangrijk voor o.a. de bloedaanmaak.

Vitamine B12 is belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen in het lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen in het lichaam hebt spreek je van bloedarmoede. Dit leidt tot klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid en hartkloppingen. Ernstige bloedarmoede kan zelfs levensgevaarlijk zijn, in dat geval heb je een bloedtransfusie nodig. 

Vitamine B is dus een hele belangrijke vitamine voor het lichaam. Je kunt deze vitamines verkrijgen uit voedsel als aardappelen, kip, kalkoen, rund en eieren. Vooral vlees is een belangrijke leverancier van vitamine B. Als je vegan of vegetarisch bent of om andere redenen te weinig vitamine B binnen krijgt, is het belangrijk dat je hier supplementen voor gaat slikken. 

  • Vitamine D

Dit is een vitamine waar de meeste mensen een tekort van hebben in Nederland. Vitamine D is namelijk een vitamine die je binnenkrijgt via de zon. En daar hebben we helaas in Nederland vaak niet veel van. Meestal in het najaar en de winter krijgen mensen last van een vitamine D tekort. Een vitamine D tekort kan tot vele klachten leiden en nare gevolgen hebben. 

Een van de meeste klachten van een vitamine D tekort is vermoeidheid maar ook last van neerslachtigheid is een verschijnsel van een vitamine D tekort. Men noemt dit vaak een winterdepressie maar een vitamine D tekort is waarschijnlijker. 

  • Magnesium

Magnesium is een belangrijke vitamine die verantwoordelijk is voor het zorgen van een goed werkend zenuwstelsel. Magnesium helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het zorgen voor een stabiele bloeddruk, goed werkende spieren maar ook is het verantwoordelijk voor de aanmaak van bot en de tandstructuur.

Niet echt een stofje waar je lichaam zonder kan dus. Als je een magnesiumtekort hebt kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met vervelende krampaanvallen. Maar ook een onregelmatige hartslag kan een symptoom zijn van een magnesiumtekort.

Vitamines in het lichaam aanvullen

Wanneer je het vermoeden hebt dat je een vitaminetekort hebt is het altijd belangrijk om eerst de huisarts te raadplegen. Ondanks dat je de meeste vitamines vrij kunt verkrijgen bij de drogist, moet je toch altijd oppassen met het zomaar innemen van vitamines. Stel je neemt bijvoorbeeld vitamine A in terwijl dit niet echt nodig is, kun je leverfalen ontwikkelen.

Vitamines zijn dus nodig voor het lichaam maar vitamines kopen moet je altijd weloverwogen doen en nooit uit een impuls. Wil je vitamines kopen, dan doe je er verstandig aan om eerst via de huisarts een bloedtest te laten doen of je ook wel daadwerkelijk een tekort in het lichaam. Veel mensen slikken namelijk automatisch een multi-vitamine en kunnen daardoor ook een overschot krijgen. 

Vitamines kopen is dus niet echt een gemakkelijke klus en het is heel erg belangrijk dat je weet welke vitamines je koopt en met welk doel. Zomaar uit een impuls vitamines kopen is dus niet verstandig en kan juist tot vervelende complicaties leiden. 

Daarnaast is het altijd nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je zo gezond mogelijk leeft en op die manier probeert om door een juist voedingspatroon voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. 

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart