Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Welke vitamines gaan niet samen?

Vitaminen zijn heel erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Het is belangrijk dat je lichaam voldoende van elke vitamine binnenkrijgt om zo gezond mogelijk te functioneren. In de meeste gevallen gaan alle vitamines goed samen, maar soms kan het ook voorkomen dat bepaalde vitamines niet goed combineren. Ze kunnen namelijk een wisselwerking hebben en afnemen in effectiviteit wanneer gecombineerd ingenomen. Vooral als je gebruik maakt van verschillende supplementen is het eerst verstandig om dit door te nemen, omdat het ervoor kan zorgen dat de opname van bepaalde stoffen in je lichaam belemmerd wordt. 

Interacties tussen verschillende vitamines

Inhoudsopgave

Er zijn dus een aantal vitamines die qua werking af kunnen nemen wanneer er te veel van een andere vitamine wordt ingenomen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A en vitamine C. Wanneer je te veel vitamine A inneemt kan dit zorgen voor een afname van vitamine C. Dit geldt ook voor vitamine K, te veel vitamine A kan de opname van vitamine K tegengaan. Ook is vitamine A de natuurlijke tegenwerker van vitamine D

Vitamine B2 en B6 staan ook in verbinding. De vitamine B2 is nodig bij het omzetten van de actieve vorm van vitamine B6. Extra vitamine B2 draagt dus bij om het B6 gehalte te verhogen. Er zijn dus ook positieve relaties tussen de verschillende vitaminen. Vitamine D bevordert zo de opname van calcium en vitamine C verbetert de opname van ijzer, seleen en vitamine B11. Meer dan 1,5 gram vitamine C per dag kan echter leiden tot een verlaging in de opname van koper. 

Ook mineralen kunnen een slechte invloed hebben op de opname van vitamines en andere mineralen. Te veel calcium belemmerd de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer, fosfor kan de opname van zink en magnesium belemmeren en ijzer kan de concentratie vitamine A in je lichaam verminderen. Seleen heeft een positief invloed op de vitamine E en kan een tekort voorkomen. 

Deze interacties tussen verschillende vitamines is erg belangrijk. Wanneer een mineraal of vitamine de inname van een andere vitamine tegenwerkt kan dit leiden tot een vitaminetekort, vooral als je aan de supplementen zit. Daarom is het erg belangrijk om rekening te houden met je inname van verschillende vitamines en mineralen. In de natuur zit er een balans tussen de vitamines en mineralen die te vinden zijn in voedingsstoffen en die je lichaam zelf aanmaakt. 

Wat nog meer de opname van vitamines kan belemmeren

Sommige medicatie moet dagelijks geslikt worden voor je gezondheid. Deze medicatie kan echter de opname van vitamines verminderen en in sommige gevallen zelfs leiden tot een tekort. Zo kan bijvoorbeeld een antistollingsmiddel de werking van vitamine K tegenwerken. Het is heel belangrijk dat mensen die gebruik maken van deze medicatie letten op hun vitamine K, omdat deze erg belangrijk is voor de bloedstolling.

Mensen die diabetes hebben maken minder insuline aan waardoor er onvoldoende glucose uit het bloed wordt gehaald. Een van de medicijnen die wordt voorgeschreven bij deze aandoening is metformine. Dit medicijn kan een vitamine B12 tekort veroorzaken. 

Mensen die gebruik maken van statines, ofwel cholesterolverlagers, kunnen een vitamine D tekort oplopen wat leidt tot spier klachten en vermoeidheid. In elk van deze situaties is het verstandig om te overleggen met de arts wat de beste manier is om dit vitaminetekort tegen te gaan. Zo kan je in de meeste gevallen proberen door middel van voeding een balans van vitamines te creëren, maar in sommige gevallen kan de arts ook supplementen voorschrijven om bij te dragen aan het niveau van de bepaalde vitamines in je lichaam om deze zo gezond te houden. 

Variatie is belangrijk

Het is moeilijk en onnodig om rekening te houden met deze conflicten tussen verschillende vitamines en mineralen als je een normaal dieet volgt. Goed en gevarieerd eten zal ervoor zorgen dat zelfs op lange termijn deze effecten niet of nauwelijks aan te tonen zijn in je lichaam. Een gevarieerde soort voeding kan de opname van stoffen bevorderen en belemmeren, wat vaak zorgt voor een goede algemene inname van deze voedingsstoffen. 

Op het internet kom je vaak een aangeraden hoeveelheid vitamines en mineralen tegen. Bij deze hoeveelheden is vaak al rekening gehouden met de eetgewoonten van Nederlanders en de effecten die de verschillende vitamines op elkaar hebben. Een gevarieerde voeding helpt heel erg met het behalen van deze doelen. Een glas melk bij je ontbijt of lunch bevat bijvoorbeeld veel calcium, wat de inname van verschillende mineralen tegenwerkt. Door meer te eten van deze andere mineralen compenseer je direct waardoor het effect nauwelijks zichtbaar wordt. 

Inname van supplementen

Voedingssupplementen zijn tegenwoordig overal te vinden en kunnen vaak gebruikt worden bij een tekort aan vitamines en mineralen zodat je lichaam zich een stuk beter voelt. Een van de grootste nadelen hiervan is echter dat je met een supplement een stuk sneller een overschot aan vitamines creëert, omdat je natuurlijk alleen van een soort vitamine iets binnenkrijgt. Multivitaminen hebben wel een balans van verschillende vitaminen en mineralen, maar dit is een stuk anders als de vitamines en mineralen die je in natuurlijke voeding binnenkrijgt.

De meeste mensen die goed en gevarieerd eten hebben geen supplementen nodig. Daarnaast is het ook een stuk beter om op deze manier alle nodige vitamines binnen te krijgen. De natuurlijke manier waarop vitamines zich in verschillende soorten voeding voordoen is een andere structuur tegenover die je kan vinden in een supplement. De natuurlijke verbanden tussen de verschillende vitamines en mineralen zorgt namelijk voor een balans dat niet vervangen kan worden door supplementen. Het gebruik van supplementen wordt daarom echt alleen aan te raden als je een tekort aan een soort vitamine hebt. 

Heb je het gevoel dat je een tekort aan vitamines hebt, dan kan je altijd contact opnemen met je huisarts. Deze kan je aanraden of het nodig is om gebruik te maken van supplementen om je lichaam te ondersteunen. Dit is echter over het algemeen alleen nodig voor een tekort aan vitamine D, of een tekort voor speciale groepen zoals zwangere vrouwen. Een tekort oplopen door vitamines die samenwerken hoef je echter bijna nooit zorgen te maken!

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart