Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Hoe belangrijk is het genoeg vitamine E binnen te krijgen?

Goede voeding is essentieel om het menselijk lichaam gezond te houden. Het lichaam heeft namelijk vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Als er tekorten ontstaan van bepaalde vitamines of mineralen dan kan dit nare gevolgen hebben voor het lichaam, soms zelfs levensbedreigend! Vitamine E is ook een vitamine waar het lichaam niet zonder kan. Maar wat zijn nu precies vitamines E en wat voor uitwerking hebben vitamines E voor het menselijke lichaam en hoe krijg je dit precies binnen? Tijd om dat eens te gaan onderzoeken!

Vitamines E en hun functie in het lichaam

Inhoudsopgave

Zoals alle vitamines die we kennen, denk aan vitamine A, B, C en D is ook vitamine E een belangrijke vitamine voor het menselijke lichaam. Een tekort aan vitamine E kan hele vervelende gevolgen hebben dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen tekorten hiervan oploopt. Een vitamine E tekort kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en neurologische problemen.

Vitamines E leveren ook een belangrijke bijdrage aan een gezond en sterk immuunsysteem. Een tekort aan vitamine E in het lichaam kan dus ook tot resultaat hebben dat je sneller ziek bent. En dat moet je natuurlijk willen voorkomen. 

Vitamine E heeft namelijk een beschermende taak voor de cellen en bloedvaten, maar ook de organen, de ogen en al het weefsel dat te vinden is. Een grote en belangrijke taak dus. Een vitamine E tekort zul je in Europa niet snel tegenkomen doordat we veel voedsel ter beschikking hebben, toch kan een vitamine E tekort ontstaan wanneer je bepaalde producten niet of weinig eet.

In welke producten vind je vitamines E?

Vitamine E vind je met name in producten zoals halvarine, zonnebloemolie, noten, zaden, brood maar ook groenten en fruit. Nu zul je denken, als het in zoveel producten zit, hoe kun je dan een tekort oplopen? Wanneer je bijvoorbeeld een eenzijdig voedingspatroon hebt omdat je het financieel niet breed hebt, of je wilt afvallen dan kan het zijn dat je te weinig binnen krijgt.

Met voeding is het belangrijk dat alles in een juiste balans is. Voldoende groente, matig vlees, voldoende vezels en voldoende vocht. Als de basis in je voedingspatroon goed is zul je merken dat je je fitter voelt en dat je minder snel moe bent maar ook minder vaak ziek. Dat komt omdat het lichaam dan voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. 

Wat zijn de symptomen van een vitamine E tekort

Als je een vitamine E tekort hebt opgelopen dan kun je van verschillende symptomen last krijgen. Je kunt bijvoorbeeld erg moe en duizelig worden of een zwak gevoel krijgen doordat je bloedarmoede ontwikkelt. Bloedarmoede betekent dat je te weinig ijzer in je lichaam hebt. IJzer is een belangrijk mineraal voor het lichaam om zuurstof in de cellen van je bloed te vervoeren.

Wanneer je ernstige bloedarmoede krijgt kun je zelfs in het ziekenhuis belanden en heb je een bloedtransfusie nodig om je ijzergehalte weer op orde te krijgen. Bloedarmoede is dus een kwaal die je zeer zeker wel serieus moet nemen.

Maar een vitamine E tekort zorgt ook voor spierzwakte in het lichaam. In het begin kan dit heel onschuldig zijn, zoals veel krampaanvallen of krachtsverlies hebben in armen of benen. Maar wordt het vitaminetekort té ernstig, dan kan de spierzwakte ook ernstiger worden. Maar vaak heb je dan al wel opgemerkt dat er iets niet klopt en ben je wel bij de huisarts langs geweest. 

Een vitamine E tekort kan ook leiden tot neurologische aandoeningen, dan moet je bijvoorbeeld denken aan moeite met concentratie, vergeetachtigheid en ataxie. Ataxie wil zeggen dat je ongecontroleerde bewegingen maakt zonder dat dit te wijten is aan de spierkracht. Met andere woorden, de besturing vanuit je brein is aangetast.

Zoals je al kunt zien is het geen lolletje om met deze symptomen van een vitamines E tekort te maken te krijgen. Voorkomen is dus beter als genezen.

Hoe kun je voldoende vitamines E binnen krijgen?

Wanneer je ervoor wilt zorgen dat je voldoende vitamine E binnenkrijgt is het zaak dat je goed op je voedingspatroon let. De basis ligt altijd bij je voeding. Natuurlijk kun je ook multivitaminen slikken maar dat mag nooit een vervanging zijn voor een gezond voedingspatroon. Dus zorg ervoor dat de basis goed is. 

Kies bijvoorbeeld voor volkorenproducten zoals zilvervliesrijst, volkoren brood of pasta en niet voor witte producten zoals wit brood of witte pasta. Deze producten doen namelijk niets op het gebied van voeding en qua vulling heb je er ook weinig aan want na het eten hiervan zul je vrij snel weer honger hebben. 

Een handje rauwe noten is ook een goede toevoeging in je dagelijks voedingspatroon. Rauwe noten bevatten veel vezels en gezonde vetten en natuurlijk vitamines E. Maar je kunt ook bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je meer groene groenten binnen krijgt. Vind je dit lastig? Maak dan eens een lekkere smoothie met spinazie! Op het internet kun je hier veel recepten voor vinden.

Een gezond voedingspatroon hoeft niet veel geld te kosten. Dus ook wanneer je een beperkt budget hebt kun je er prima voor zorgen dat je gezond eet. Misschien dat je meer op de aanbiedingen moet letten maar met een beetje creatief puzzelen kun je ook met een klein budget prima gezonde boodschappen doen. 

Een multi-vitamine kopen

Als je toch bang bent dat je ondanks bovengenoemde veranderingen in je voedingspatroon dat je te weinig vitamines E binnenkrijgt, kun je er ook voor kiezen om een multivitamine te gaan slikken. Het advies bij het slikken van supplementen is altijd wel om dit niet zomaar op eigen houtje te doen. Overdosering van vitamines kan namelijk ook tot problemen leiden. 

Het advies is dan ook om dit altijd eerst met je huisarts te overleggen voordat je zelf aan de slag gaat met supplementen. In principe kun je een vitamine E tekort namelijk prima voorkomen door een gezond voedingspatroon er op na te houden. Dit moet voldoende zijn om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt.

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart