Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Waar vind ik vitamines B

Soms kun je je ineens futloos gaan voelen en je hebt het gevoel dat al je energie in een keer verdwenen is. Of er is iemand thuis die graag wat aandacht van je zou willen, maar je bent te moe om daar je energie in te steken. Je energie is weg en je hebt het gevoel dat je batterij helemaal leeg is gelopen. Dan wordt het tijd om juist in actie te komen. Met behulp van onder andere de vitamines b is het mogelijk om je batterij weer helemaal op te laden. Wat doen de vitamines b in je lichaam en hoe komt het dat zij je helpen om je weer wat meer energiek te gaan voelen? 

Vitamines b, welke zijn er allemaal? 

Inhoudsopgave

Als het gaat om vitamines b, dan zijn er verschillende soorten. Waar er vroeger gedacht werd dat er maar een soort vitamine b was, zijn we nu een heel stuk verder en weten we nu heel veel meer over vitamine b en welke soorten er allemaal zijn. 

Wij kennen wel 8 verschillende soorten Vitamines b. De 8 soorten die wij kennen zijn:

 • B1    Thiamine
 • B2     Riboflavine
 • B3    Niacine
 • B5     Pantotheenzuur
 • B6    Pyridoxine
 • B11    Foliumzuur
 • B12    Cobalamine

Waar kunnen wij de vitamines b uithalen? 

De B-vitamines worden ook wel essentiële vitamines genoemd. Dit wil zeggen dat er maar een klein deel van deze vitamines in ons lichaam opgeslagen kunnen worden. De inname van deze vitamines is dan ook helemaal afhankelijk van het soort voeding dat je eet.

B-vitamines komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor. Hierbij kun je denken aan granen, groenten, noten en vlees. Doordat er zoveel verschillende soorten B-vitaminen zijn vind je hieronder een overzicht van welke voedingsmiddelen welk soort vitamines b bevatten. De verdeling is als volgt: 

 • B1  :    Varkensvlees, zilvervliesrijst, volkorenbrood
 • B2  :    Melk, broccoli, ei
 • B3  :    Varkensvlees, vis, noten
 • B5  :    Aardappelen, rundvlees, melk
 • B6  :    Bruin brood, bananen, noten
 • B8  :    Sojabonen, noten, eieren
 • B11:    Spruitjes, spinazie, ei, broccoli
 • B12:    Vlees, vis, ei, zuivel (alleen maar dierlijke producten)

Hoe kun je een boost krijgen van vitamine b?

De B-vitamines zorgen ervoor dat de natuurlijke energie in je lichaam geactiveerd worden. B-vitamines zijn namelijk een belangrijke schakel in de stofwisseling van ons lichaam. Ze zijn namelijk in staat om energie vrij te maken uit de voeding die wij eten en drinken

Daarnaast spelen zij ook een rol in verschillende verbrandingsprocessen in ons lichaam. Bij de verbranding van eiwitten, vetten en koolhydraten spelen de b-vitamines een belangrijke rol. Ieder soort vitamine b heeft zijn eigen taak binnen ons lichaam gekregen. Twee van de meest belangrijke soorten vitamine b zijn de B6 en de B12. 

Wat is de taak van vitamine B6? 

De specialisatie van vitamine b6 zijn de spieren. B6 speelt een hele grote en belangrijke rol bij het afbreken van glycogeen, dit is de voorraad aan koolhydraten in je lichaam. Bij het afbreken van dit glycogeen komt juist energie vrij. 

Dit proces wordt het meest in werking gezet tijdens het sporten. Vitamine B6 zorgt er dan voor dat je energie krijgt, maar het zorgt niet voor de opbouw van sterkere spieren. Het is belangrijk om genoeg te blijven bewegen. 

Als het gaat om voeding dan is het zo dat wanneer je 1 banaan eet, dat je al bijna 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan vitamine B6 binnen hebt gekregen. Eet die banaan, stap op de fiets en je zult merken dat je vol energie onderweg gaat naar je werk, school of de sportschool. 

Wat is de taak van vitamine B12? 

Er wordt steeds meer ontdekt over Vitamine B12, ook wel de vergeten vitamine genoemd. De taak van vitamine B12 zit in het bloed. Vitamine B12 speelt namelijk een belangrijke rol bij het vormen van de rode bloedcellen.

Deze rode bloedcellen zijn noodzakelijk om zuurstof in je bloed te kunnen vervoeren, hierdoor voel jij je lekker in je vel zitten. Daarnaast zijn ze ook nog eens betrokken bij de stofwisseling die plaats vindt. Bij de stofwisseling helpt vitamine B12 energie vrij te maken uit de koolhydraten, eiwitten en vetten, waardoor jij je weer meer energiek zal voelen. 

Een tekort aan vitamine B6 of B12, hoe herken je die? 

Als je gezond leeft en je hebt ook gezonde eetgewoontes, dan zou het normaal gesproken niet voor moeten komen dat er een tekort zou kunnen ontstaan. Toch zijn er in de donkere maanden veel verleidingen in de winkels te vinden die het lastig maken om dat gezonde eetpatroon vast te kunnen houden. 

Voor veganisten is het hoe dan ook lastig om genoeg vitamine B12 naar binnen te krijgen doordat deze alleen in dierlijke producten te vinden is. Wanneer je een tekort hebt aan vitamines b dan kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en een gebrek aan eetlust. 

Hoe kun je dit tekort aanpakken? 

Als je je weer meer energiek wil gaan voelen, dan is het belangrijk dat je het gezonde eetpatroon weer op gaat pakken. Hierbij moet je dan wel zorgen dat je gevarieerd blijft eten en daarin de gezonde keuzes blijft maken. 

Daarnaast is natuurlijk voldoende bewegen ook heel erg belangrijk. Mocht je het even lastig hebben met een gezond eetpatroon, dan zou je altijd nog multivitaminen kunnen nemen om de tekorten aan te kunnen vullen. Er zijn ook supplementen die alles soorten vitamines b bevatten, deze worden ook wel de vitamine B-complex genoemd. 

Vitamine B-complex

Een vitamine B-complex is een supplement waarin alle soorten vitamines b zijn samengebracht. Ze zijn namelijk allemaal betrokken bij het proces waarbij energie vrij wordt gemaakt in ons lichaam en ze spelen allemaal een rol in het zenuwstelsel. 

Ons lichaam is niet zelf in staat om vitamines b aan te maken, je kunt ze echt alleen maar via voedsel binnenkrijgen. Wanneer de hoeveelheid aan vitamines b niet voldoende uit de voeding gehaald kan worden, zoals bijvoorbeeld bij veganisten het geval is, dan doe je er goed aan om een vitamine B-complex supplement te gaan nemen om het tekort aan vitamines b aan te blijven vullen. 

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart