Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Bloemkool koken of als vervanger van?

Ideaal voor een koolhydraatarm dieet

Inhoudsopgave

Ook al associëren we bloemkool vaak met de typisch Hollandse keuken, zij komt uit het Middellandse zeegebied en is onderhand in ontzettend veel keukens razend populair. Wat maakt deze groente nou zo geliefd? Bloemkool is uitermate veelzijdig, koolhydraatarm en rijk aan voedingsstoffen. Deze heerlijke groente heeft een zachte nootachtige smaak, is licht verteerbaar en is het hele jaar door verkrijgbaar. Van juni tot november is deze superster onder de groenten ook gewoon van eigen bodem te verkrijgen.

Een superfood

Wat maakt bloemkool nou zo gezond? Bloemkool is rijk aan vitamine C, dit is goed voor de weerstand en helpt bij het opnemen van ijzer. Bloemkool zit vol met antioxidanten die beschermen tegen allerlei soorten kanker. Verder kun je in een stukje bloemkool omega 3, foliumzuur, vitamine K, vezels en vitaminen B vinden. Maar dit is nog niet alles. Bloemkool bevat vrijwel geen vet, geen cholesterol, en is calorie- en zoutarm.

Dit maakt het ideaal voor gewichtsverlies, een keto- of koolhydraatarm dieet en is daarnaast veganistisch en glutenvrij. Het geeft ook nog eens een voldaan gevoel waardoor je niet te veel eet. Het verlaagt de broeddruk en beschermt tegen hart- en vaatziektes. Bloemkool houdt je zenuwstelsel gezond en kan beschermen tegen geheugenproblemen. Is bloemkool nog geen onderdeel van je eetpatroon, dan is het hoog tijd om het meer aan je maaltijden toe te voegen en als vervanging te gebruiken voor rijst, tarwebloem en aardappelen.

Hoe bereid je een bloemkool

Zelfs de bladeren van een bloemkool zijn te eten, vooral in soep. Meestal eten we echter de stam en de roosjes. Bloemkool kan veel koolhydraatrijke voedingsproducten vervangen. Dit zijn enkele van de manieren om bloemkool te bereiden. Bloemkool kun je natuurlijk ook gewoon rauw eten. Doe deze door de salade of snijd de stam in sticks om in bijvoorbeeld de humus te dippen. Bloemkool kan je ook heerlijk als groentesoepje bereiden. Met wat ui, bouillon en een aardappeltje erin kook je deze zo’n 10-15 minuten. Verkrijg met de blender of staafmixer de gewenste structuur, en doe er wat kokosmelk in voor een heerlijk romige bloemkoolsoep.

Bloemkool koken, stomen of stoven

In Nederland wordt de bloemkool van oudsher gekookt. Toch is het belangrijk om dit op de juiste wijze te doen. Wanneer je bloemkool te lang kookt komt er namelijk een onaangename smaak vrij. De kooktijd van bloemkool is zo’n 5-10 minuten met een snufje zout. Met een vork kan je erin prikken om te kijken of de bloemkool al beetgaar is. Door de bloemkool te koken kun je het daarna in andere gerechten verwerken of serveren met een heerlijke kaas-, room-, of pepersaus. Bloemkool stomen duurt wat langer, zo’n 8-12 minuten, maar behoudt zo wel beter de smaak en voedingsstoffen. Snijdt de bloemkool in niet al te grote stukken om niet te lang te hoeven stomen. Wil je een meer smaak aan de bloemkool geven, dan kan je deze in 15 minuutjes met wat bouillon of wijn gaarstoven.

Bloemkool koken of als vervanger van?

Bakken, wokken en in de oven

Bloemkool bak je in zo’n 20-25 minuten beetgaar. Wokken gaat een stuk sneller, in zo’n 4-6 minuten kun je bloemkool wokken zodat het zijn voedingsstoffen behoudt en een lichte beet geeft aan gerechten. Vooral in veel oosterse gerechten is dit erg populair. Bloemkool is in de oven op verschillende manieren te bereiden. Je kan de bloemkool eerst koken en in een ovenschotel of gegratineerd in de oven doen op zo’n 180 graden. Als je wat langer de tijd hebt, komt er een heerlijke authentieke nootachtige smaak vrij door de bloemkool te roosteren. Snijd deze in roosjes en rooster de bloemkool zo’n 40-60 minuten mooi knapperig en beetgaar. Combineer met smaken, denk bijvoorbeeld aan heerlijke cauliflower wings.

Bloemkool als vervanger

Misschien wel de belangrijkste manier om je koolhydraatinname te verlagen, is door aardappelen, tarwe en rijst door bloemkool te vervangen. Door de bloemkool te raspen of in de keukenmachine fijn te hakken kun je een bloemkoolcouscous of bloemkoolrijst maken. Vergeet niet de stronken in de keukenmachine te doen, deze zijn namelijk net zo goed te eten. Voor de couscous doe je de bloemkool iets langer in de keukenmachine voor kleinere korreltjes. Rauw is deze goed als couscous te eten, kort gebakken lijkt deze meer op rijst. Als aardappelvervanger kun je een heerlijke bloemkoolpuree maken. Kook deze net iets langer door dan normaal, en doe deze in de blender met wat plantaardige melk en boter voor een heerlijk romige puree.

Bloemkool bewaren

Bloemkool bewaren doe je tot een week in de koelkast, dan het liefst in een open plastic zak. Wanneer de bloemkool al aangesneden is, zal deze slechts nog een paar dagen houdbaar zijn mits deze goed afgedekt is. Bloemkool invriezen is een goede optie als je deze toch langer wilt bewaren. Deze moet je dan 4-6 minuten kort blancheren, en dan direct invriezen. Ontdooi de bloemkool voor gebruik niet, maar bereidt deze meteen ingevroren op alle bovenstaande manieren. Het is daarom aan te raden de bloemkool in te vriezen in de grote waarin je deze uiteindelijk wilt bereiden.

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart