Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Waar moet je op letten bij het kopen van voedingssupplementen?

Als je online of in de winkel op zoek gaat naar voedingssupplementen zal het je al snel opvallen dat er een erg groot aanbod is. De ene heeft nog meer beloftes en voordelen dan de andere. Door dit grote aanbod is het vaak onduidelijk en moeilijk om een weloverwogen keuze te maken tussen al deze supplementen. We gaan je op weg proberen te helpen. Waar moet je echt op letten bij het kopen van voedingssupplementen?

Wat zijn voedingssupplementen precies?

Inhoudsopgave

Supplementen zijn producten die een voedingsstof bevatten. Dit kunnen veel verschillende soorten zijn. We denken hierbij al snel aan vitamine of mineralen, maar ook kruid, antioxidanten, enzymen of aminozuren zijn beschikbaar als voedingssupplement. Ook zijn deze supplementen in veel verschillende vormen te verkrijgen. Denk hierbij aan tabletten, capsules, gummies, vloeistoffen, poeders of tincturen. 

Het is belangrijk om te onthouden bij voedingssupplementen dat het gaat om een aanvulling op je voeding. Ze zijn op de markt gebracht om je op een efficiënte en makkelijke manier te ondersteunen in je lichamelijke of geestelijke gezondheid naast je voeding. Wanneer je een gezond dieet hebt, is de kans ook klein dat je verschillende voedingssupplementen extra zou moeten nemen. In dat geval haal je namelijk al je benodigde vitamine en mineralen uit je dieet. 

Toch kan het voorkomen dat je een tekort hebt. Zo zien we dat veel Nederlanders niet genoeg vitamine D, calcium en ijzer binnenkrijgen uit hun voeding. Ook als je een bepaalde allergie hebt of als voorkeur geen vlees of dierlijk eet, kan een tekort sneller optreden. In dat geval kan een voedingssupplement een zeer goede toevoeging zijn. 

Hoe herken je een goed supplement?

Over het algemeen geldt bij voedingssupplementen: goedkoop is duurkoop. Veel supplementen die verkocht worden zeggen dat ze een goed product hebben, maar in de praktijk blijkt dat de ingrediënten niet van goede kwaliteit zijn. Door de slechte kwaliteit zijn ze geen toegevoegde waard voor je lichaam en helpen ze ook nergens bij. 

Maar hoe weet je dan wel of een supplement goed is of niet? Helaas kan dit nogal moeilijk zijn om te onderscheiden wanneer je er niet veel vanaf weet. Het is namelijk ook niet zo dat een duurder supplement meteen beter is. Het is dan ook zeker belangrijk om je te verdiepen in de verschillende supplementen die er zijn. Er is namelijk een groot schil tussen de verschillende soorten. Zo zijn er biologische, natuurlijke en ook synthetische supplementen. Wat voor soort supplement het is, staat altijd aangegeven op de verpakking. 

De vorm van het supplement

Als je een voedingssupplement wilt aanschaffen, is ook de soort en vorm van het supplement belangrijk. Je zou denken dat elke potje met vitamine D hetzelfde is toch? Dit is zeker niet zo. Zo is vitamine D een in vetoplosbare vitamine en kan het in de vorm komen van D1, D2 en D3. Het is allemaal vitamine D, maar heeft een andere bron. 

Zo is vitamine D3 vaak wat duurder en is het dezelfde vorm als de vitamine D die je van de zon krijgt. Daarnaast is vitamine D2 maar 66% minder efficiënt dan D3. Wanneer je een duurder D3 supplement kiest, in vergelijking met een minder efficiënte D2 supplement, ben je in principe even duur uit. 

Dit kun je ook toepassen op de verschillende soorten multivitaminen. Je kunt voedingssupplementen nemen die meerdere vitamines en mineralen bevatten, maar heb je deze ook allemaal extra nodig? In veel gevallen is dit niet zo en kun je beter kijken naar de verschillende soorten en vormen voedingssupplementen die je kunt kiezen. 

Natuurlijke of synthetische vormen

Er zijn verschillende vormen van voedingssupplementen. Hierbij is bijvoorbeeld vitamine D een natuurlijk vorm en dit is dan ook een lichaamseigen vitamine, of te wel: je lichaam kan het zelf aanmaken. Daarnaast zijn er ook synthetische vormen. Deze zijn niet lichaamseigen en daardoor in sommige gevallen ook een stuk minder effectief. Maar op welke manier verschillende natuurlijke en synthetische van elkaar?

Ze verschillen voornamelijk op de manier waarop je lichaam ze moet verwerken. Een synthetisch voedingssupplement is een vitamine zoals bijvoorbeeld vitamine B12. Dit voedingssupplement moet eerst in ons maag- en darmstelsel worden omgezet naar een actieve vorm die het lichaam kan opnemen. Tijdens dit proces naar de actieve vorm van B12 gaat er altijd een deel van nutriënt verloren. Bij een natuurlijk voedingssupplement zoals D2 of D3 hoeft je lichaam het niet eerst om te zetten, omdat het een vitamine is die je lichaam normaal zelf al aanmaakt. 

Biologische voedingssupplementen

Daarnaast zijn er ook nog biologische voedingssupplementen waar je uit kunt kiezen. Over het algemeen zijn dit goed opneembare vormen. Wanneer je een keuze moet maken tussen alle verschillende soorten voedingssupplementen zul je er goed aan doen om op de verpakking te kijken naar biologische voedingssupplementen. Over het algemeen bevatten deze een hogere waarde en wordt het beter opgenomen door het lichaam. 

Beoordelen van een etiket

Op alle soorten voedingssupplementen moet alle informatie op het etiket aanwezig zijn. Op het etiket kun je verschillende soorten informatie lezen. Als eerste is het belangrijk om te kijken wat voor soort vitamine of mineralen het supplement bevat. Er zal altijd een hoogte van de hoeveel aanwezig werkende stof vermeld staan. Ook staat hier altijd bij hoeveel percentage dit is van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. 

Daarnaast staat er ook vaak vermeld wat de bron van het voedingssupplement is, is dit synthetisch of natuurlijk en is het een vitamine of mineraal op vet- of waterbasis? Ook kan het zijn dat er nog een bindende stof bijgevoegd zit. Zo zit bijvoorbeeld magnesium vaak aan een oxide gekoppeld om het beter door het lichaam op te laten nemen. Wanneer het een goed opneembare biologisch variant is, zullen deze voordelen ook altijd op de verpakking vermeld staan. Staat dit niet vermeld? Dan mag je er van uit gaan dat het om een goedkopere variant gaat, met lagere werkende stoffen en die minder snel en goed door het lichaam opgenomen wordt. 

Door de verpakking goed te lezen en je opgedane kennis hierop toe te passen, is de kans klein dat je een duurkoop doet. 

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart