Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Welke vitamines heb je elke dag nodig?

Vitamines zijn heel erg belangrijk voor het menselijk lichaam. In totaal zijn er 13 vitamines die we echt nodig hebben voor een optimale gezondheid, en gelukkig komen deze vitamines natuurlijk voor in ons voedsel en dagelijks leven. Als je gezond leeft en gevarieerd eet hoef je je geen zorgen te maken over een vitaminetekort, maar wanneer je eetpatroon door een speciaal dieet of door een allergie wordt aangepast is het misschien toch aan te raden om te letten op welke vitamines je te weinig binnenkrijgt. Een tekort aan vitamines kan namelijk zorgen voor negatieve symptomen. 

Vitaminetekort komt steeds vaker voor

Gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat je genoeg vitamines binnenkrijgt om gezond te leven. Een steeds groter deel van de bevolking doet dit echter niet. Het blijkt uit onderzoek van de Voedsel Consumptie peiling namelijk dat slechts 5% van de mensen de aanbevolen hoeveelheid 250 gram groente per dag haalt, de helft van de Nederlanders niet genoeg vis eet en maar 7% van de bevolking genoeg noten en zaden eet. Daarom is het vaak toch belangrijk voor de Nederlanders dat ze hun voedingspatroon aanpassen of het binnenkrijgen van bepaalde vitamines ondersteunen. 

Tegenwoordig kan je bij elke apotheek en supermarkt wel een groot aanbod aan verschillende multi vitaminen en supplementen vinden. Deze vitamines komen bijvoorbeeld in de vorm van capsules of druppels. Door deze vitamines in te nemen kan je ervoor zorgen dat je toch voldoende vitamines binnenkrijgt per dag, ongeacht je eetpatroon of gewoontes. Er zijn een aantal tekorten die in Nederland vaker voorkomen vergeleken met andere landen, en dit komt vooral door de gewoontes en het klimaat van het land. Door ervoor te zorgen dat je genoeg vitamines binnenkrijgt door middel van supplementen kan je jezelf vaak toch een stuk beter voelen. 

De nodige vitamines

Vitamine D is een van de vitamines die het vaakst tekort komt onder de Nederlanders. Dit komt omdat vitamine D voorkomt in vette vis, maar vooral wordt aangemaakt door de huid zodra de zon erop schijnt. In de winter komt het tekort vaak voor omdat de dagen steeds korter worden, en de meeste mensen in het donker naar werk gaan en vervolgens ook weer terugrijden in het donker. Door extra vitamine D tabletten in te nemen of multivitaminen zorgen de meeste mensen er toch voor dat het peil van vitamine D in hun lichaam op peil wordt gehouden. 

Vooral voor zwangerschap zijn extra vitamines erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de vitamine Foliumzuur. Deze vitamine is erg belangrijk om in te nemen voor zwangere vrouwen in de eerste 10 weken. Van de zwangerschap. Hiermee wordt namelijk het risico verkleind op hazenlip of een open ruggetje bij het kind. Het wordt vaak aangeraden om al 4 weken voor de mogelijke bevruchting te starten met 400mcg foliumzuur per dag, wat doorgeslikt kan worden tot de 10e week van de zwangerschap. Hierna is de vitamine niet meer nodig, maar het is niet schadelijk voor jou en de baby als je doorgaat met het slikken van deze vitamine. 

De vitamine K kan het beste worden ingenomen door baby’s tot de 3 maanden oud. Het advies geldt om 150mcg aan druppels te geven, omdat de baby na geboorte pas na de 3e maand zelf deze vitamine aan gaat maken. De verloskundige geeft de baby na de geboorte direct deze vitamine, genoeg voor de baby om een week vooruit te gaan. Als je borstvoeding geeft moet je na de 8e dag extra vitamine K toedienen, maar in de meeste flesvoeding zit de vitamine al en hoef je deze vitamine dus niet te geven. 

Voor vegetariërs en veganisten is het aan te raden om de vitamine B12 bij te nemen, omdat deze vitamine alleen voorkomt in dierlijke producten en zuivelproducten. Het advies is om 2,8 mcg vitamine B12 binnen te krijgen per dag. Voor de meeste mensen is dit doel makkelijk om te halen, maar als je dus een speciaal dieet volgt kan er een tekort voorkomen, wat negatieve symptomen kan genereren. 

Naast deze vitaminen zijn er nog meer vitamines die goed zijn voor je lichaam, maar deze komen vaak al genoeg voor in natuurlijke producten en dienen niet extra toegediend te worden in de vorm van supplementen. 

Het gebruiken van supplementen

Er zijn veel verschillende supplementen die gebruikt kunnen om de dagelijkse inname aan vitamines te ondersteunen. De meeste supplementen die je zal zien komen voor in de vorm van een drankje, oplostablet of capsule. Het grote voordeel van deze supplementen is dat je het lichaam kan ondersteunen wanneer je een tekort aan vitamines hebt. Je kan gewoon elke dag een capsule innemen met de gewenste vitaminen om je lichaam te ondersteunen en je weer fit te voelen. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan deze supplementen. 

In de supplementen zitten namelijk geïsoleerde vitamines. Deze zijn op een wetenschappelijke manier gemaakt. Het verschil is dat de natuurlijke combinaties van vitamines die voorkomen in onze voeding een ander effect hebben op het menselijk lichaam. Het is dus altijd het beste om deze vitamines op een natuurlijke manier binnen te krijgen. Wanneer dit niet mogelijk is in bepaalde situaties is het dus mogelijk om supplementen te gebruiken. Pas hier wel goed mee op, omdat het voor kan komen in sommige situaties dat een overschot van deze vitamines ook negatieve gevolgen kan veroorzaken voor het lichaam. Een overschot van vitamines komt echter bijna nooit voor op de natuurlijke manier. 

Multivitaminen zijn een perfecte manier om zeker te weten dat je op dagelijkse basis genoeg vitamines binnenkrijgt. Deze producten bestaan namelijk uit een hoeveelheid vitamines die vaak tekort komen onder de Nederlandse bevolking, maar in mate als ondersteuning van voeding. Vitamines kunnen namelijk niet de rol van voeding overnemen. Dit is erg handig wanneer je merkt dat je niet genoeg vitamines binnenkrijgt. Je kan gewoon simpel de supplementen multivitaminen innemen en zo weet je zeker dat je genoeg binnenkrijgt van alle verschillende soorten vitaminen. Het belangrijkste? Genoeg vitamines binnen krijgen, het liefst op een natuurlijke manier!

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart