Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Deze vitamines heb je echt nodig als je zwanger bent

Zoals je misschien weet zijn vitamines heel erg belangrijk voor ons menselijk lichaam. De vitaminen ondersteunen bepaalde processen in het lichaam en zorgen ervoor dat deze beter werken. Zo hoor je wel vaker dat het innemen van vitamines bij bepaalde situaties waar je gezondheid of immuunsysteem is verbeterd. Dit geldt voor een griepje, maar ook voor bijvoorbeeld zwangerschap. In deze situatie zijn er namelijk veel verschillende processen in je lichaam die gaande zijn, en vaak kan je door omstandigheden bepaalde vitamines tekort kopen. Deze vitamines heb je echt nodig bij zwangerschap!

De vitamines handig bij zwangerschap

Inhoudsopgave

Er zijn een aantal vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam tijdens de zwangerschap. Voldoende van deze vitamines binnenkrijgen voorkomen complicaties en ondersteunen bepaalde organen in je lichaam om ervoor te zorgen dat deze optimaal werken. Deze mineralen en vitamines hoef je niet direct door middel van supplementen binnen te krijgen, maar komen vaak al natuurlijk binnen omdat je tijdens de zwangerschap vaak al vanuit jezelf meer gaat eten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je deze vitamines voldoende binnenkrijgt, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je bepaalde soorten voeding niet eet, waardoor je een tekort krijgt. 

De vitamines A, B2, B6, B12 en C zijn erg belangrijk voor je lichaam tijdens deze periode. Het kan zijn dat je deze vitamines tekort komt, maar vaak hebben de meeste mensen met een normaal dieet tijdens de zwangerschap hier voldoende aan. Deze vitamines zijn namelijk belangrijk voor de groei van de foetus, placenta, extra baarmoeder- en borstweefsel, vruchtwater, bloedvolume en schildklierhormonen. Het is alleen belangrijk om deze vitamines in de gaten te houden als je een speciaal dieet volgt vanwege een allergie of omdat je bijvoorbeeld vegetarisch bent. 

Foliumzuur innemen bij zwangerschap

Als je gaat opzoeken welke vitamines het meeste moeten worden bijgenomen bij zwangerschap kom je vrijwel direct Foliumzuur tegen. Deze vitamine kan je het beste innemen vanaf 4 weken voor de bevruchting tot en met de 10e week van de zwangerschap. De baby heeft namelijk extra behoefte aan foliumzuur voor de ontwikkeling van de neurale buis. Dit is de structuur waar later het ruggenmerg en de hersenen ontstaan. Een tekort aan foliumzuur kan zorgen voor afwijkingen die laten problemen kunnen helpen ontstaan bij de verdere ontwikkeling tijdens de zwangerschap. 

De reden dat Foliumzuur bij moet worden genomen bij zwangerschap is omdat de meeste mensen niet genoeg foliumzuur binnenkrijgen met voeding, zelfs niet als je super gezond eet. Foliumzuur is van nature te vinden in bladgroenten zoals spinazie, broccoli en sla. Ook kan je het vinden in peulvruchten of sommige fruitsoorten. De hoeveelheid aanwezig in deze producten is vrij laag en je hebt een vrij hoge dosis nodig bij zwangerschap, namelijk 400 mcg foliumzuur per dag voor de eerder genoemde periode. 

Vitamine D bijnemen bij zwangerschap

In West-Europa is een tekort aan vitamine D steeds vaker aanwezig bij mensen. Vrouwen en mannen in Nederland hebben een tekort aan vitamine D omdat ze niet te vaak naar buiten gaan of zich juist heel bedekt aankleden voordat ze naar buiten gaan of de hele dag in een kantoor zitten te werken, van zonsopkomst tot ondergang. Een vitamine D tekort leidt tot complicaties zoals pre-eclampsie, vroeggeboorte, een kind met een laag geboortegewicht en zwangerschapsdiabetes. Er is echter wel twijfel hierover, omdat studies nog niet een duidelijk en gunstig effect laten zien over het bijnemen van vitamine D supplementen, en er is nog geen goede dosis beschikbaar. Het is veilig om deze vitamine bij te nemen uit voorzorg. Ga uit van maximaal 100 mcg per dag, maar het beste is rond de 10 mcg per dag. 

Het is natuurlijk ook mogelijk om de productie van vitamine D te stimuleren door wat vaker te gaan wandelen buiten, meer buiten te zitten en te genieten van het zonlicht. Het nadeel is natuurlijk wel dat in de latere stages van zwangerschap het lastiger wordt om rond te bewegen of dat je vanwege je werk minder buiten kan zijn, en voor deze situaties zijn de supplementen gemaakt. 

Multivitamines voor zwangerschap

Omdat er steeds meer onderzoeken zijn gedaan op het gebied van ondersteuning van vitamines voor de zwangerschap zijn supplementen natuurlijk ook steeds verder ontwikkeld. Zo kom je al vaak multivitaminen tegen die gemaakt zijn voor de zwangerschap. Deze multivitaminen bevatten alle mineralen en vitamines die je nodig kan hebben tijdens deze periode. Het gebruiken van deze multivitaminen is echter zeker niet vereist. Het is meer als een soort back-up voor wanneer het niet lukt om de voedingsstoffen in voldoende mate binnen te krijgen door voeding. 

De meeste mensen krijgen alle vitamines apart van Foliumzuur en in sommige gevallen vitamine D. Dit betekent dus dat de andere vitamines die hierboven werden genoemd vaak niet bijgenomen hoeven te worden. In de supplementen zitten ook een verschillende vorm van deze voedingsstoffen tegenover de voeding. In het potje zitten een aantal geselecteerde en geïsoleerde voedingsstoffen. Dit is ook de reden dat voedingsstof supplementen nooit gezonde voeding zullen vervangen. 

Wanneer multivitaminen voor zwangerschap bijnemen?

Als je een bepaald dieet aan het volgen bent zoals een lactose- of glutenvrij dieet, of als je vegetarisch bent kan het zo zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen in je lichaam. Hetzelfde geld bij te weinig eten, niet gevarieerd eten of heel ongezond eten. In deze gevallen wordt het aangeraden om multivitaminen bij te nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat je geen tekorten krijgt, waardoor je lichaam en dat van je kindje gezond blijft. 

Een vitaminetekort komt niet zomaar voor. Het duurt vaak een bepaalde periode van deze vitamine niet goed binnen krijgen voordat er echt sprake is van een tekort. Een paar dagen geen fruit eten of even geen vlees binnen krijgen zorgt er niet ineens voor dat je een tekort hebt. 

Ook moet je niet te veel vitaminen binnenkrijgen. Een overschot aan vitamine A kan ook hoge risico’s bieden op aangeboren afwijkingen bij een kind. Zorg er dus zeker voor dat je niet te veel vitamines inneemt!

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart