Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Hoe hoog is je hartslag in rust? 

Een hartslag slaat normaal in een regelmatig tempo. Wanneer jij je veel inspant kan deze verhoogd zijn. Als je met niets bezig bent en je zit stil dan zal die lager zijn als normaal. Hoe hoog je hartslag is hangt af in hoeverre jij je inspant. Bij volwassenen is de hartslag in rust gemiddeld 60 tot 100 slagen p/m. Wij zullen je alles vertellen over de hartslag en wat die precies doet.

Wat houdt een normale hartslag in?

Inhoudsopgave

Als je een gezond hart hebt en een normale hartslag dan heb je al de basis gelegd voor een prima gezondheid. Je hart is een spier in je lichaam die zorg draagt voor het bloed in je lichaam. Bij iedere hartslag pompt jou tot wel vijf liter bloed rond. Het bloed bevat zuurstoffen en voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft. Het is essentieel voor je lichaam. 

De afvalstoffen in je lichaam worden door het bloed afgevoerd. In je hartspier zitten cellen. Door de cellen worden elektrische prikkels doorgegeven. De prikkels zorgen dan dat je hart gaat samentrekken. Daardoor ontstaat er een hartritme. 

Een normale hartslag hangt af van een paar factoren zoals, leeftijd, het gewicht, de conditie maar ook aan de inspanning. Een normale hartslag kan variëren. Gemiddeld is dat 50 hartslagen p/m als je in rust bent. Bij zware inspanning kan dat oplopen tot 180 hartslagen per minuut. De hartslagen bij een vrouw en een man zijn verschillend. 

Een vrouw heeft een hogere hartslag p/m dan een man. De hartslag in rust vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut. De normale hartslag in rust bij een man is ongeveer 68 hartslagen per minuut. Het hart van een man pompt wel meer bloed door het lichaam.

De reden hiervan is dat een man meer spiermassa heeft. Door de spiermassa is een man zwaarder dan een vrouw die dezelfde lengte heeft. Het lichaam van een man heeft meer voedingsstoffen en zuurstof nodig.

Wat is de hartslag in rust?

Je lichaam heeft minder zuurstof nodig in rusttoestand. De hartslag is per minuut dan lager. De hartslag in rust vrouw en de hartslag in rust bij een man zijn gemiddeld tot 70 hartslagen per minuut. Een normale hartslag in rust kan zelfs in de slaap met 50 slagen p/m. terugzakken. Bij baby’s is dat anders. Baby’s hebben een hogere hartslag in rust dan volwassenen. Dat kan ongeveer 130 hartslagen zijn per minuut.

Wat is een hoge hartslag in rust?

Als je een hoge hartslag in rust hebt hoeft dat geen probleem te zijn. In het algemeen kan een hartslag tot 100 slagen per minuut geen problemen opleveren. Men spreekt pas van een hoge hartslag in rust als die 100 of meer slagen per minuut heeft. Een hoge hartslag in rust hoeft niet altijd te betekenen dat er wat aan de hand is. Zeker niet als die lager als 100 slagen per minuut is. 

Dat geld in sommige gevallen ook wanneer die over de 100 hartslagen per minuut is. Een hartslag kan ook stijgen wanneer je koorts hebt en wanneer je angstgevoelens of boosheid voelt. Stress of je ergens over opwinden kunnen ook factoren zijn van een hoge hartslag in rust. 

Een hoge hartslag in rust vrouw of van een man die over 100 slagen is per minuut, is bij deze factoren geen probleem. Andere oorzaken die kunnen zorgen voor een hoge hartslag in rust zijn alcohol, drugs en roken. Soms kunnen medicijnen ook hiervoor ook zorgen dat je hartslag in rust verhoogd is. Stel je hebt een hoge hartslag in rust vrouw en je veranderd de situatie dan zal de hoge hartslag vanzelf minderen.

Zodra de omstandigheden zoals koorts, je opwinden, angst, stress of boosheid veranderen zal je hoge hartslag in rust vanzelf veranderen. Heb je een hoge hartslag in rust boven de 100 slagen p/m zonder al deze omstandigheden dan zou je de huisarts kunnen raadplegen. 

Wanneer kun je een huisarts raadplegen bij een hoge hartslag?

Als je een hoge hartslag hebt kan het aan allerlei omstandigheden liggen. Is er een duidelijke oorzaak dan is er niet veel aan de hand. Heb je een hoge hartslag in rust zonder een duidelijke oorzaak dan zou dat kunnen wijzen op een hartritmestoornis. Dat kan wel gevaarlijk zijn. Is dat bij jou het geval dan kun je beter de huisarts raadplegen. Een afspraak maak je bij de huisarts wanneer:

  • De hoge hartslag in rust er is zonder duidelijke oorzaak (angst, stress, alcohol e.d.)
  • Als je merkt dat de hartslag geregeld hoog is en dat niet echt past bij de situatie
  • Als je merkt dat de hartslag bij een geringe inspanning al snel oploopt

Voor deze redenen is het altijd verstandig om naar een huisarts te gaan om het te laten controleren. De huisarts kan een goed onderzoek doen en kan bepalen of er meer onderzoek nodig is of welke behandeling er nodig is. 

Wat zijn hartkloppingen?

Als je hartkloppingen hebt dan voel je jouw eigen hart in de borstkas of keel kloppen. Je hartslag kan snel of onregelmatig zijn. Het hart bonst dan hevig. Je hart kan sneller opeens gaan of dan weer langzamer. In de meeste gevallen kunnen hartkloppingen geen kwaad. Je kunt er wel van schrikken als je deze de eerste keer krijgt.

Wat zijn hartkloppingen?

Wanneer kunnen hartkloppingen wel kwaad?

Er zijn momenten dat hartkloppingen wel kwaad kunnen. Bij de volgende klachten dien je wel contact op te nemen met je huisarts.

  • Als je de eerste keer hartkloppingen krijgt die niet overgaan wanneer je rustig zit
  • Als je een onregelmatige hartslag krijgt (het hart klopt ineens sneller en dan weer langzamer)

Je kunt ook hartkloppingen krijgen met andere klachten erbij. Heb je hartkloppingen en de volgende klachten zoals:

  • Druk op de borst
  • Misselijk
  • Zweten
  • Benauwd zijn
  • Bleek zien

De hartkloppingen en deze klachten kunnen wijzen op een andere oorzaak. Het is dan wel noodzaak om meteen de huisarts te bellen. 

Wanneer krijg je hartkloppingen?

Hartkloppingen krijgen kan door verschillende dingen. Tijdens het actief bewegen of sporten kan dit al gebeuren. Als je alcohol drinkt, drugs gebruikt of rookt dan kun je ook hartkloppingen krijgen. Andere oorzaken voor hartkloppingen kunnen zijn:

  • Hoogteverschil (bijvoorbeeld bergen)
  • Koffie, cola en energiedrank (cafeïne)
  • Een maaltijd dat veel vet bevat
  • Als je pijn hebt
  • Je emoties
  • Stress of angst bijvoorbeeld een paniekaanval
  • Als je zorgen hebt over hartkloppingen

Je kunt ook hartkloppingen krijgen door problemen in het lichaam. Een hoge bloeddruk, hartziekte of hartritmestoornis kunnen een oorzaak zijn. Je kunt een snelwerkende schildklier hebben of bloedarmoede waardoor je last krijgt van hartkloppingen. 

Een allergie of diabetes kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van hartkloppingen. Bepaalde medicijnen kunnen er zelfs voor zorgen. Er zijn genoeg redenen waardoor je hartkloppingen kunt krijgen.

De huisarts kan altijd met je samen kijken wat de oorzaak is van je hartkloppingen. Je huisarts kan ook met je kijken naar een manier waardoor je er minder last van hebt. Een huisarts kan al bijvoorbeeld kijken of je schildklier goed werkt. Dat gaat gemakkelijk met een bloedonderzoek. 

Hartkloppingen kunnen in de meeste gevallen geen kwaad. Als je het niet vertrouwd is het altijd goed om je huisarts om raad te vragen. Je kunt zelf kijken waardoor je hartkloppingen komen en proberen te verminderen.

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart