Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

De werking en de noodzaak van magnesium bisglycinaat

Magnesium kent een hoop positieve werkingen. Om een tekort aan magnesium te voorkomen of bepaalde problematiek in het lichaam tegen te gaan, kun je magnesium als voedingssupplement innemen. Er zijn veel verschillende soorten magnesium, dus als je geen helder overzicht meer hebt welke vorm magnesium waarvoor geschikt is, dan begrijpen we dat maar al te goed. Daarom vind je in dit artikel een overzicht van een van de best opneembare vormen van magnesium: magnesium bisglycinaat. 

De werking van magnesium en de verschillende vormen

Inhoudsopgave

Magnesium is een mineraal en speelt een grote rol bij het behoud van soepele spieren en sterke botten. Daarnaast kan magnesium helpen bij vermoeidheid en kan het ervoor zorgen dat je minder snel vermoeid bent. Omdat ons lichaam zelf geen magnesium aan kan maken, moeten we magnesium dus uit ons voedsel halen. Het probleem met magnesium is dat het vaak in kleine hoeveelheden in voedsel zit. Bovendien is het zo dat magnesium alleen in een paar soorten voedsel zit, zoals noten, zaden, cacao, peulvruchten, zuivel en groene bladgroenten. Omdat magnesium in kleine hoeveelheden in voedsel zit en magnesium ook nog eens in een beperkt aantal soorten voedsel zit, slikken veel mensen magnesium als voedingssupplement. Ook is het mogelijk dat je weinig magnesium binnen krijgt door te veel bewerkt voedsel te eten. Hier zit namelijk helemaal geen magnesium meer in. Daarnaast nemen veel mensen magnesium als voedingssupplement, omdat ze problemen ervaren met slapen, een schommelende gemoedstoestand en terugkerende vermoeidheid. 

De werking en de noodzaak van magnesium bisglycinaat

Magnesium komt het meeste voor in lichaamscellen en de grootste voorraad magnesium bevindt zich in de botten. Je kunt verschillende vormen van magnesium slikken. Zo wordt magnesiumcitraat als supplement genomen voor het behoud van soepele spieren. Magnesiummalaat wordt veelal gebruikt voor het verhelpen van terugkerende vermoeidheid. Magnesium bisglycinaat kun je nemen voor het in balans brengen van de geest en dat is waar we het verder over gaan hebben.

Wat magnesium bisglycinaat precies is

Zoals gezegd, is magnesium dus een mineraal. Bis staat voor twee moleculen en glycinaat staat voor het aminozuur glycine. Bisglycinaat is dus de binding van twee moleculen van het aminozuur glycine. Magnesium bisglycinaat is voor een hoop onderdelen van het lichaam goed. Naast het ondersteunen van de normale werking van de spieren, het onderhouden van sterke botten en tanden en het behoud van een evenwichtig energieniveau, is magnesium ook voor de volgende onderdelen van het lichaam goed:

  • Normaal psychologisch functioneren
  • Normale werking van het zenuwstelsel
  • Ondersteuning in de aanmaak van cellen en weefsels

Je lichaam neemt magnesium op via het einde van de dunne darm. Hoe efficiënt magnesium wordt opgenomen, hangt vooral af van de hoeveelheid magnesium en het voedingsmiddel waarmee het wordt ingenomen. In tegenstelling tot veel andere vitamines en mineralen, wordt magnesium het beste opgenomen in combinatie weinig andere nutriënten. Magnesium bisglycinaat is een chelaatvorm van magnesium, wat betekent dat het magnesium gebonden is aan het aminozuur glycine. Deze binding maakt het magnesium stabieler en beter opneembaar in de darmen.

De werking en bijwerking van magnesium bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat is een organisch voedingssupplement, wat betekent dat deze beter wordt opgenomen door het lichaam dan anorganische voedingssupplementen zoals magnesiumchloride en magnesiumsulfaat. De hoge biologische beschikbaarheid van magnesium bisglycinaat betekent dat het tot wel vier keer beter wordt opgenomen dan bijvoorbeeld magnesiumoxide. De chelaatvorm van magnesium bisglycinaat vermindert de kans op maag- en darmklachten, omdat het minder irriterend is voor de maag en darmen dan andere vormen van magnesium. Maar waar magnesium bisglycinaat vooral voor wordt geslikt, is de positieve werking op de gemoedstoestand en de nachtrust. Doordat magnesium het beste werkt wanneer je het met zo min mogelijk andere voedingsstoffen binnenkrijgt, is de avond het perfecte moment om magnesium in te nemen. Het beste tijdstip is net voor het slapengaan. Magnesium bisglycinaat helpt namelijk bij het ontspannen van de spieren, wat de slaap verder bevordert.

Bij het slikken van voedingssupplementen is er altijd een kleine kans op bijwerkingen. Die kans bestaat dus ook bij het slikken van magnesium bisglycinaat. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van misselijkheid of diarree, maar let op: dat is echt alleen het geval wanneer je niet de juiste dosering van het supplement hanteert. Dat geldt eigenlijk voor alle voedingssupplementen. Lees dus altijd goed wat de maximale dosering van magnesium bisglycinaat is en hoe je het supplement moet gebruiken, zo blijft de kans op bijwerkingen nihil.

Het verschil tussen magnesiumcitraat en magnesium bisglycinaat

Zowel magnesium citraat als magnesium bisglycinaat zijn organisch. Van de twee is magnesium bisglycinaat de beter opneembare variant, omdat het een gecheleerde vorm van magnesium is. Dat zorgt ervoor dat de biologische beschikbaarheid hoger uitvalt dan bij magnesiumcitraat. Een ander groot verschil is dat magnesiumcitraat voornamelijk wordt gebruikt voor het verhogen van de levels van spieren. Magnesium bisglycinaat wordt vooral gebruikt voor de hersenen.

Magnesium bisglycinaat voor een heldere geest

Magnesium bisglycinaat is een organische en gecheleerde vorm van magnesium, wat de hoogte van de biologische beschikbaarheid van deze vorm van magnesium ten goede komt. De koppeling van aminozuur en magnesium zorgt ervoor dat het supplement sterk genoeg is om door de maagsappen heen te komen en de darmen te bereiken. Daarnaast zorgt de goede opname van magnesium bisglycinaat ervoor dat het slikken van dit mineraal niet ten koste gaat van het binnenkrijgen van andere mineralen zoals calcium. Magnesium bisglycinaat is een goede ondersteuning voor het behoud van een geestelijke balans en een goede gemoedstoestand en resulteert daardoor vaak ook in een betere nachtrust.

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart