Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Deze gerechten moet je regelmatig eten om al je vitaminen binnen te krijgen

Zoals je misschien weet zitten er veel belangrijke vitaminen en mineralen in de voeding die wij dagelijks binnenkrijgen. Deze voedingsstoffen zijn heel erg belangrijk voor de processen in ons lichaam en houden ons gezond en sterk. Soms kan het echter toch voorkomen dat je een tekort oploopt voor een of meerdere van deze voedingsstoffen door een bepaald dieet of voedingspatroon. Hierdoor kunnen vervelende symptomen ontstaan en dit kan een effect hebben op je gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt door je voeding.

Vitaminen in voeding

Inhoudsopgave

Er zijn in totaal dertien belangrijke vitaminen voor ons lichaam. Deze vitaminen zitten voor verschillende hoeveelheden in allerlei soorten voeding. Zo heeft paprika bijvoorbeeld de grootste hoeveelheid vitamine C maar vind je de meeste vitamine B11 in donkere bladgroenten zoals bijvoorbeeld spinazie. Waar de verschillende vitaminen in te vinden zijn verschilt dus. Daarnaast hebben alle vitaminen ook nog eens een andere werking. Hieraan kan je goed merken voor welke vitaminen je een tekort hebt opgebouwd. Sommige symptomen komen namelijk alleen kijken bij een tekort aan een bepaalde vitamine. Bij andere vitaminen is het juist heel erg lastig vast te stellen.

Normaal gesproken komt een tekort aan vitaminen in Nederland niet echt voor. De meest voorkomende reden voor een tekort aan vitamine is het tekort aan vitamine D in de wintermaanden, dat ontstaat omdat mensen niet lang genoeg in de zon zitten. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt door je huid wanneer je in contact komt met zonlicht. Alle vitaminen die door voeding worden opgenomen worden normaal prima binnengekregen door mensen die gezond en gevarieerd eten volgens de schrijf van vijf. Als er een tekort voorkomt kan de reden ook zijn dat de opname van vitaminen in verstoord door een ziekte of aandoening.

Als je een tekort hebt aan vitaminen is het verstandig om goed te gaan eten zodat je dit tekort tegen kan gaan. Er zijn echter zoveel verschillende gerechten op de wereld dat het erg lastig kan zijn om te kiezen wat je gaat eten. Het meest belangrijke is dat je niet steeds hetzelfde eet. Kies voor verschillende gezonde gerechten om je wekelijkse dieet mee op te vullen. Varieer met groenten en vlees om ervoor te zorgen dat je zeker genoeg van alle vitaminen binnenkrijgt in je lichaam.

Welke vitamine zit het meest in welke voeding?

Vaak is het niet nodig om je dieet aan te passen omdat je waarschijnlijk al voldoende vitamine binnenkrijgt met een gezond en gevarieerd dieet. Als dit niet het geval is echter kan je hier een lijst vinden met alle vitaminen en in welke voedingsproducten ze het meeste voorkomen.

Vitamine A

Deze vitamine komt vooral voor in lever, vis, eierdooier, melkproducten en melk, donkergroene bladgroenten, koolsoorten, geeloranje gekleurde vruchten en ook groenten. Magarine, halvarine en bakproducten bevatten ook vitamine A. Het zit van nature alleen in dierlijke producten in grote hoeveelheden. Het kan zijn dat dit niet in je dieet past.

Vitamine B1

De vitamine B1 is heel erg belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. Het is vooral te vinden in graanproducten en brood, maar ook aardappelen, groente, vlees, vleeswaren, melk en melkproducten.

Vitamine B2

Ook deze vitamine is belangrijk voor de energievoorziening. Het is vooral te vinden in melk en melkproducten, maar is ook aanwezig in vleeswaren, vlees, groente, fruit, brood en graanproducten.

Vitamine B3

De vitamine B3 is ook belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. Deze vitamine is vooral te vinden in vlees, vis, volkoren graanproducten, groenten of aardappelen.

Vitamine B4

Deze vitamine wordt van nature al zelf aangemaakt in kleine hoeveelheden en wordt daarom een half vitamine genoemd. Het komt echter voor in eieren, peulvruchten, orgaanvlees, groene bladgroenten, quinoa, pinda’s, kip, vis, melk, bloemkool en sojabonen.

Vitamine B5

Vitamine B5 is belangrijk voor de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten in je lichaam. Het is te vinden in vlees, eieren, volkorenproducten, melk en melkproducten, groenten, fruit en peulvruchten.

Vitamine B6

Deze vitamine is heel belangrijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Het is te vinden in vlees, vis, ei, brood, graanproducten, aardappelen, melkproducten, melk, kaas, groente en peulvruchten.

Vitamine B8

Deze vitamine is belangrijk bij de vorming van vetzuren en het behouden van een normale huid en normaal haar. Het is te vinden in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Vitamine B11

Foliumzuur, ofwel vitamine B11 is belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Ook is het belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het kind en wordt het vaak extra ingenomen tijdens de zwangerschap. Het is vooral aanwezig in donkergroene bladgroenten, asperges, broccoli, citrusvruchten en noten.

Vitamine B12

De vitamine B12 is ook belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het is alleen te verkrijgen uit dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en ei

Vitamine C

Deze vitamine is belangrijk voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer. Het is te vinden in fruit, groente en aardappelen.

Vitamine D

Deze vitamine wordt dus aangemaakt door je lichaam wanneer je huid in contact komt met zonlicht, maar het kan ook uit voeding gehaald worden. Vooral in vette vis zit deze vitamine. Het komt ook in lagere concentraties voor in vleesproducten en eieren.

Vitamine E

Deze vitamine is werkt net zoals vitamine D als antioxidant en is te vinden in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, zaden, noten, groenten en fruit.

Vitamine K

Deze vitamine is vooral te vinden in groene bladgroenten maar komt ook voor in andere groenten, fruit, melk, melkproducten, vlees, eieren en granen.

Het juiste dieet samenstellen

De meeste mensen hoeven geen aanpassingen te maken in hun dieet en krijgen al voldoende vitaminen binnen op dagelijkse basis. Mensen met een speciaal dieet kunnen bepaalde vitaminen niet voldoende binnenkrijgen, zoals vegetariërs. Zoals je kan zijn op deze lijst zijn sommige vitaminen alleen via dierlijke producten binnen te krijgen. In dit geval kunnen supplementen worden gebruikt om toch deze vitamine voldoende binnen te krijgen.

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart