Een alcoholverslaving kan allesvernietigend zijn. Zowel voor het lichaam als de geest van de verslaafde als de omgeving. Iemand kan volledig veranderen door het overmatige alcoholgebruik en de gevolgen voor de lichamelijke gezondheid zijn enorm. Goede hulp is noodzakelijk om de verslaving te boven te komen. Maar welke hulp bij drankverslaving is mogelijk? Welke stappen moet je ondernemen om de juiste hulp te vinden? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Schakel de naaste omgeving in
Veel mensen schamen zich voor hun verslaving. Ze vinden het al lastig om aan zichzelf toe te geven dat ze een probleem hebben, laat staan aan hun dierbaren. Toch is het wel heel belangrijk dat ook de naaste omgeving op de hoogte wordt gesteld. De kans is ook al zeer groot dat zij hun vermoedens hebben.
Het is belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de problemen. Niet alleen om een luisterend oor te bieden en te ondersteunen waar nodig, maar ook ter sociale controle. Als anderen op de hoogte zijn van het probleem, zal je immers ook beter in de gaten worden gehouden. Bovendien kunnen zij helpen bij het zoeken van professionele hulp.
De huisarts verwittigen
Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk professionele hulp wordt gezocht. Meestal begint men bij de huisarts. Schroom niet om je problemen te delen. De huisarts heeft zwijgplicht en zal enkel hulp inschakelen met jouw toestemming. Samen met jou zal hij op zoek gaan naar het juiste plan van aanpak. Zo kunnen verschillende klinieken en behandelmethodes onder de loep worden genomen. Omdat er wachtlijsten op behandelingen voor alcoholverslaving zijn, kan de huisarts eventueel ook iets voor in de tussentijd regelen. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken met de praktijkondersteuner.
Ga op zoek naar een afkickkliniek die bij je past
Geheel cold turkey afkicken zonder enige hulp is niet altijd mogelijk. Sommige mensen slagen er wel in, maar de meeste verslaafden hebben echt professionele hulp nodig om dit te doen slagen. Wees je ook bewust van eventuele ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen bij een ernstige verslaving en zeer overmatig alcoholgebruik nogal intens zijn. Deskundige hulp is dan zeker gewenst.
Meestal wordt dan ook aanbevolen om contact op te nemen met een afkickkliniek. Dit kan middels een doorverwijzing via de huisarts, maar dit is lang niet altijd noodzakelijk. Soms is het ook mogelijk om zelf contact op te nemen met een instelling.
Het is vooral belangrijk dat de kliniek aan de wensen voldoet en de behandelmethoden vertrouwen opwekken. Jij moet vertrouwen hebben in het wel en wee hier. Als je geen vertrouwen hebt in de behandeling, is de kans op succes gering. Ga daarom in gesprek met meerdere instellingen en lees je goed in. Als je hier zelf niet toe in staat bent, kan je de hulp van de huisarts of iemand uit je naaste omgeving vragen.
Wist je dat het ook mogelijk is om een afkickkliniek in het buitenland te bezoeken? Voor sommige mensen is volledig loskomen van de eigen omgeving nodig om succesvol te kunnen afkicken. Ook dit behoort dus tot de mogelijkheden.