Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

De Sperzieboon

Iedereen kent de sperzieboon wel. Het wordt toch wekelijks wel gegeten in bijna ieder huishouden. Deze groente staat dan ook in de schijf van vijf. De sperzieboon bevat weinig calorieën maar wel veel vezels en voedingsstoffen. 

Achtergrond informatie van de sperzieboon

Inhoudsopgave

De sperzieboon behoort tot de peulvruchten familie en wordt gezien als een groente. De sperzieboon wordt ook wel slaboon of prinsessenboon genoemd. De sperzieboon werd van oorsprong ook wel Phaseolus genoemd en komt uit midden- en Zuid-Amerika. 

De sperzieboon speelt een rol in de groei en ontwikkeling. Ze bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamine K wat helpt bij een goede bloedstolling en bij de vorming van stevige botten. Ook is de boon rijk aan foliumzuur. Dit zorgt voor de groei en het herstel van weefsel. Door de natuurlijke suikers en eiwitten is er energie om te bewegen en te leren. 

De sperziebonen zijn er in verschillende varianten zoals:

 • Gele sperziebonen
 • Haricots Verts: Dit is een sperzieboon met een langere dunnere peul
 • Kousenband: dit lijkt op lange sperzieboon. Deze wordt in de Surinaamse keuken veel gebruikt. 
 • Verder behoren de peulvruchten sugarsnap, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen tot deze groente

De sperziebonen zijn dan ook te verkrijgen in de lente, zomer en herfst. Fabrikanten verwerken de bonen ook wel in blik of in de diepvries waardoor ze het hele jaar te verkrijgen zijn. Wanneer je de sperzieboon uit Nederland wilt hebben is deze van juli tot en met september beschikbaar. 

Tips voor het bewaren en bereiden van sperziebonen

Bonen kunnen niet rauw gegeten worden omdat rauwe bonen en peulvruchten een giftig stofje Lectine hebben van nature. Deze wordt onwerkzaam door het kookproces. De bonen in een pot en blik of uit de vriezer zijn niet rauw. Als je boontjes koken gaat is dit niet gevaarlijk. 

Bonen kunnen niet heel erg lang bewaard worden maar wanneer je ze ongeveer een dag of drie tot vier op een koele plek in een plastic zak of in de groente la bewaard is dit nog te doen. Wanneer de bonen te koud worden kunnen ze bederven en krijgen bruine plekken.  Een sperzieboon houdt niet van extreme kou dus kan je ze gemakkelijk buiten de koelkast bewaren. Wanneer je ze op de fruitschaal bewaart, kan je ze drie tot vijf dagen bewaren.

Wanneer je de sperziebonen wilt gaan bereiden spoel je ze eerst goed af en worden de puntjes verwijderd. Soms zitten er harde naden aan de bonen en is het belangrijk om deze te verwijderen. Wanneer je niet te lange bonen wilt kan je ze nog doorbreken. Dan kun je de boontjes koken. Wil je weten wat de kooktijd sperziebonen is lees dan snel verder. 

Hoe bereid je de sperziebonen

Bonen hebben lichtzoete en typische bonensmaak. Ze zijn lekker knapperig. De bonen kunnen op verschillende manieren bereid worden. Je kunt sperziebonen koken, sperziebonen wokken, bonen stoven maar ook zijn te gebruiken in een roerbak gerecht en je kan ze ook blancheren. 

Maar weet je nu hoelang sperziebonen koken moeten? Sperziebonen koken is heel gemakkelijk. De schoongemaakte bonen kunnen in ruim water opgezet worden. Als je er wat zout aan toevoegt maakt dat het velletje wat taaier van de peul. De kooktijd sperziebonen is ongeveer twaalf tot zestien minuten. Dit is afhankelijk of je ze beetgaar of een beetje zacht wilt hebben. Wanneer de bonen langer koken krijg je taaie draadjes. Als je de bonen af laat koelen kan je ze ook nog eens in een salade gebruiken. Sperziebonen koken doe je met het deksel eraf. 

Wanneer je wilt gaan wokken of roerbakken met de bonen is het maar kort nodig om ze mee te wokken of roerbakken. Voor het wokken of roerbakken kan je de bonen het beste kort koken. De kooktijd sperziebonen is dan ongeveer zes tot acht minuten. Daarna kan je ze in drie tot vijf minuten mee wokken. 

Hoe bereid je de sperziebonen

Wil je graag de voedingsstoffen en vitaminen bewaren in de bonen is stomen nog een goede optie. De kooktijd sperziebonen is dan zestien tot achttien minuten. 

Wanneer je sperziebonen laat schrikken onder koud stromend water na het koken behouden ze de mooie groene kleur. Dit is ook de manier wanneer je sperziebonen invriezen wilt. 

Snijbonen een leuke variant

Snijbonen worden veelal gebruikt voor stamppotten. Natuurlijk kan je er ook veel meer mee. Vroeger moesten de snijbonen in kleine stukjes gemaakt worden of door een speciale snijbonenmolen. Tegenwoordig zijn er al zoveel soorten bonen dat je ze ook in één stuk kan eten. 

De snijbonen kan je soms gewassen en gesneden kopen maar je kunt ze ook vers geplukt kopen. Wanneer je ze zelf gaat schoonmaken en wassen dan moet je er rekening mee houden dat je eventueel draad verwijderd. Dit kan eenvoudig door het bovenste puntje van de boon zo te snijden dat de naad nog net er aan vast zit. Je trekt met de draad mee zodat de naad van de peul gaat. Dan spoel je de snijbonen af onder een koude kraan. Je kunt de bonen snijden wanneer je dit wenselijk vindt. 

Nu kan je de snijbonen koken, wokken, roerbakken, stomen, stoven of er een salade van maken. Snijbonen koken doe je in weinig water met een beetje zout. Gesneden snijbonen kook je in acht tot dertien minuten en de hele boon heeft iets langer nodig. Snijbonen koken kan je het beste doen door ze beetgaar te koken. Als je de snijbonen gaat gebruiken voor een salade moeten ze eerst gekookt worden. Snijbonen koken doe je dan op de gebruikelijke manier. Ook wanneer je de snijbonen wilt gebruikten voor een stamppot moet je de snijbonen koken. 

Welke kruiden kan je gebruiken bij boontjes

Wanneer je boontjes koken gaat, doe je daar een klein beetje zout op. Na het koken en wanneer je het serveert is de meest beste optie om er nootmuskaat op te doen. Dit is ook wat de meeste mensen doen. Maar natuurlijk kan je het ook op een andere manier doen. Kruiden die er ook wel gebruikt worden zijn:

 • Knoflook
 • Peper en zout
 • Kurkuma
 • Sesamzaad
 • Rode peper
 • Kokos
 • Ketjap Manis
 • Mosterd
 • Citroensap
 • Zongedroogde tomaatjes

Zo kan je in een handomdraai het gerecht een stuk smakelijker maken. Boontjes koken doe je over het algemeen op de normale standaard manier met een beetje zout. Daarna kan je er een dressing over heen doen met citroensap, scheutje olie en een theelepel mosterd. Je kunt dan om het zure er een beetje af te halen wat suiker bij doen. 

Een salade van sperziebonen is natuurlijk ook erg lekker, vooral met warm zomerweer. Juist door er dan ook nog eens kruiden door te doen maak je het extra goed op smaak. Voor je de boontjes gebruikt in de salade is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je de boontjes koken gaat. De kooktijd sperziebonen hebben we natuurlijk al eerder besproken. Dit is ongeveer twaalf tot zestien minuten. 

Hoe kan je sperziebonen invriezen

Sperziebonen invriezen wordt toch wel veel gedaan. Maar voor je ze in de vriezer kan doen moet je daar nog wel wat voor doen. Wanneer de niet schoongemaakt en gewassen bonen dan kunnen ze zo de vriezer in. Het beste is om de sperziebonen te blancheren. Ze kunnen dan vanuit de vriezer in kokend water of in het roerbakgerecht. 

 

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart