Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en kent een heftiger verloop dan het gewone verkoudheidsvirus. Bij een griepinfectie is er vaak sprake van hoge koorts, keelpijn, hoofdpijn en pijn in de spieren van het gehele lichaam. Een griepinfectie kan niet voorkomen worden, maar er zijn wel diverse middelen die u kunt gebruiken om minder pijn en hinder te ervaren. Stomen, Kaloba tabletten en het gebruik van pijnstillende middelen met vitamine C kunnen u helpen om deze vervelende periode door te komen. Wanneer u ernstige klachten ervaart en ook benauwd wordt, en verder ook een zwakke gezondheid heeft, is het raadzaam om uw huisarts in te schakelen.
Kunnen we griep voorkomen?
Inhoudsopgave
Ieder jaar weer slaat de griep of influenza genadeloos toe. Het is een erg besmettelijke aandoening die veroorzaakt wordt door een virus. Een grieperig gevoel, bijvoorbeeld bij een verkoudheid, is geen echte griep. Deze aandoening is seizoensgebonden en komt meestal voor in de winter en zeker na schoolvakanties.
Weersomstandigheden
De verspreiding van het griepvirus wordt in belangrijke mate beïnvloed door de weersomstandigheden. Vochtig en koud weer, bij mist en een hoge luchtvochtigheid zijn gedroomde omstandigheden voor het verspreiden van het virus. De incubatietijd of de tijd tussen de besmetting en de eerste klachten varieert van één tot zeven dagen.
Symptomen griep
Deze jaarlijks weerkerende aandoening steekt van het ene moment op het andere de kop op met symptomen zoals:
- Hoge koorts
- Pijnlijke spieren en gewrichten
- Hevige hoofdpijn
- Droge hoest en loopneus
- Een ellendig gevoel
Zowel koorts als pijn verdwijnen spontaan na enkele dagen, maar het duurt vaak weken vooraleer je terug de ‘oude’ bent.
Ernstige gevolgen
Voor specifieke bevolkingsgroepen en vooral voor ouderen kan een influenza ernstige gevolgen hebben. Het kan leiden tot ernstige long- en hartcomplicaties zoals een longontsteking en zelfs hersenvliesontsteking. Na een griepepidemie noteert men jaarlijks een hoger sterftecijfer dan normaal. Sommigen lopen een hoger risico dan anderen. Dat is vooral het geval voor:
- Patiënten met chronische aandoeningen en vooral bij hart-, nier-, lever- of longziekten en diabetes
- Bij een verzwakte natuurlijke weerstand
- Tijdens een ziekenhuisverblijf of personen die in een of andere instelling verblijven zoals een rust- of verzorgingstehuis
- Zwangere vrouwen
- Zestigplussers
Voorkomen beter dan genezen, maar…
Ook hier is voorkomen nog altijd beter dan genezen, maar voorkomen kun je deze aandoening alleen door je er tegen in te enten. De vervelende symptomen kun je wel verzachten en de behandelingstijd verkorten door:
- Voldoende water te drinken, zeker bij koorts
- Je woning en je slaapkamer zeker goed te verluchten
- Gezond en natuurlijk te blijven eten, vooral veel groenten en vers fruit
- Je hoofd- , spier- en gewrichtspijn en je koorts te verlichten door het gebruik van een geneesmiddel op basis van paracetamol
Antibiotica
Velen denken dat alleen antibiotica hen van influenza kan afhelpen. Omdat we hier met een virusinfectie te maken hebben heeft het voorschrijven van antibiotica echter geen enkele zin. Antivirale geneesmiddelen zoals virusremmers kunnen de ziekteverschijnselen maximaal anderhalve dag verminderen als ze worden ingenomen binnen de 48 uur na het ontstaan van de griep.
Diverse middelen om zowel hoofd- als spier- en gewrichtspijn en koorts te verzachten kies je makkelijk online.