Je bent erover uit, je bent verkocht: mountainbiken! Het avontuur in het bos, met tranende ogen van snelheid en de kick van een gave jump (ook al bleek het na terugkijken op video slechts een klein hupje). Je wil er meer over leren… Maar hoe pak je dat precies aan? Waar vind jij nou de mountainbike cursus die perfect bij jou aansluit en hoe weet je waar nog meer op te letten?
Waarom een mountainbike cursus?
Inhoudsopgave
Je hebt al wat kilometers gemaakt, doet veel op eigen gevoel en bekijkt hoe anderen het doen. Als je écht eerlijk bent tegen jezelf ben je er waarschijnlijk in lastige situaties op “goed geluk” nét goed vanaf gekomen. Het kan dus geen kwaad om iemand jou een sportieve spiegel te laten voorhouden en samen te kijken naar het ontwikkelen van jouw vaardigheden door middel van een mountainbike cursus. Een cursus (ofwel de veelgebruikte term; mountainbike clinic), is ingericht op het verbeteren van jouw skills, in diverse situaties, zodat jouw zelfverzekerdheid groeit en jij je overal wel weet te redden. Dat alles met een flinke dosis plezier natuurlijk!
Wat is een goede mountainbike cursus?
De beste mountainbike cursus is er een die bij jouw persoonlijke niveau en ervaring past. Ben je bijvoorbeeld net begonnen, dan is het verstandig om de buitenlandse reizen naar de Alpen, Ardennen of Dolomieten nog even te bewaren voor later (dromen mag!). Andersom heeft een gevorderde biker behoefte aan veel uitdaging en is variatie in terrein een must. Lees je daarom goed in bij verschillende aanbieders en kijk naar wat jou aanspreekt. Wil je je focussen op het afleggen van langere afstanden met een bepaalde snelheid, op zoek naar de ideale cadans en het trainen van zitvlees en uithoudingsvermogen? Of heb jij behoefte aan meer technische onderlegging, waarbij je juist het bochtenwerk en ruiger terrein opzoekt? Hierbij spelen het gebruik van jouw derailleur en dropper seatpost de hoofdrol. Het is ook aan te raden om meerdere clinics te volgen op verschillende plekken, maar ook met verschillende instructeurs. Soms probeer je tijden om iets onder de knie te krijgen en kan de manier van uitleg (door een andere instructeur met een ander perspectief of ervaring), soms net de doorslaggevende factor zijn. Onthoud: jij moet op zoek gaan naar de manier die bij jou past! Er zijn meerdere goede manieren.
Kan een mountainbike cursus in alle weersomstandigheden?
“Maar, wat nou als het regent tijdens de mountainbike cursus”? Tja, dat zijn omstandigheden die voorkomen. Bovendien geven deze ook weer de nodige extra uitdaging zoals gladde boomwortels, natte pedalen, glibberige blubber secties in het bos, en jawel… een bruine modder streep van je nek tot je broek ten gevolge van jouw fanatiek-bagger-opspattende achterband. Het hoort er nou eenmaal bij, maar ideaal is het niet. Heb jij nou niet zo’n zin in de enorme schoonmaakklus van jouw fiets – want ja, niet alleen jij bent aan een douche toe na zo’n moddertocht – kijk dan eens naar de opties om jouw mountainbike cursus indoor te volgen. Op een indoor mountainbike parcours zijn de omstandigheden altijd perfect, kan de mountainbike clinic ook altijd doorgaan ongeacht het noodweer en heb je op een relatief geconcentreerd oppervlak de mogelijkheid om heel gericht te trainen op bepaalde onderdelen waar jij in wil excelleren!
Welke mountainbike tijdens een cursus?
De keuze voor een fiets is heel persoonlijk. Het is in ieder geval fijn om te zorgen voor een fiets die technisch helemaal in orde is. Zorg dat jouw remmen en schakelsysteem goed functioneren. Zijn je banden en noppen nog helemaal in orde of zijn ze aan vervanging toe? Of rammelt, piept of kraakt er iets? Dan is de tijd aangebroken om alle boutjes, moertjes en spaken na te lopen. En denk jij nu, “eh ja, maar hoe dan precies?”. Dan zijn er óók nog mountainbike cursussen die gericht zijn op het onderhoud van jouw eigen mountainbike!