Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Verschil vitaminesupplementen op recept en zelf kopen

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat steeds meer consumenten vitaminesupplementen gebruiken. Met zo’n groot aanbod is het voor velen lastig om de juiste keuze te maken. Wanneer moet je bijvoorbeeld kiezen voor een vitaminesupplement op recept, en wanneer kun je zelf vitamines kopen? Voedingssupplement-expert Ray Sabee van Supplementen.nl legt uit hoe dit zit.

Wanneer vitaminesupplementen zelf kopen?

Het zelf kopen van vitaminesupplementen is iets wat veel mensen overwegen. Je kunt ze eenvoudig verkrijgen bij de plaatselijke drogisterij, supermarkt en reformwinkel. Daarnaast zijn er tal van supplementen webshops die vitaminesupplementen verkopen. Vitamines kopen is dus tegenwoordig eenvoudig. Maar dit vergemakkelijkt niet het keuzeproces.

Want wanneer is het raadzaam om zelf vitaminesupplementen te kopen en te gebruiken? Ray legt dit uit en schetst daarbij twee situaties: 

“Het aanschaffen van supplementen met vitamines kun je overwegen als je geen ernstige gezondheidsklachten dan wel vitaminetekorten hebt. In dat geval kun je met voedingssupplementen jouw dieet aanvullen en jouw vitamineniveau op pijl houden. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die veel van hun lichaam vergen, zoals sporters.”

Hij vervolgt: “Ook worden vitaminesupplementen vaak gebruikt door consumenten die preventief hun lichaam van extra vitamines willen voorzien. Prima, mits je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aanhoudt en niet teveel vitaminepreparaten per dag slikt. Dit werkt namelijk averechts en kan toxisch voor jouw lichaam zijn.”

Kortom, zelf vitaminesupplementen aanschaffen en gebruiken kan, maar je moet altijd goed de etiketten lezen en de gebruiksaanwijzing volgen. Zo kun je op een verantwoorde en veilige manier jouw voedingspatroon met extra vitamines verrijken.

In welke gevallen zijn vitaminesupplementen op recept nodig?

“Niet in alle gevallen is het raadzaam om zelf vitamines te kopen. In sommige situaties is het cruciaal dat je een vitamine op recept gebruikt”, aldus Ray. En hij vervolgt: “Reden daarvoor is dat deze vitaminepreparaten veelal zeer hooggedoseerd zijn, waardoor ze sneller en effectiever ernstige voedingsstoftekorten kunnen verminderen.”

“Wanneer je een ernstig tekort aan één of meerdere vitamines hebt, moet er snel actie ondernomen worden. Een medisch specialist kan in dat geval het advies geven om een vitaminesupplement op recept te gebruiken. Deze supplementen zijn – zoals de naam al doet vermoeden – enkel verkrijgbaar via een dokter of de huisarts. Ze dienen op een veilige manier ingezet te worden; vandaar dat je veelal bij de apotheek voorgelicht wordt over het gebruik ervan.”

Tot slot vertelt Ray: “Ook mensen met een opnamestoornis kunnen baat bij vitaminesupplementen op recept hebben. Van nature neemt hun lichaam niet voldoende nutriënten, zoals vitamines en mineralen, op uit natuurlijke voeding. Voor hen is het zaak om preventief hooggedoseerde vitamine- en mineraalpreparaten te gebruiken. Een medisch specialist kan een plan van aanpak opstellen – met de daarbij behorende vitaminen op doktersrecept.”

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart