Vitamine D is heel erg belangrijk voor je lichaam. Deze vitamine wordt natuurlijk door je lichaam aangemaakt en is ook via voeding binnen te krijgen. Echter heeft een groot deel van de bevolking op aarde een tekort aan deze vitamine. Waar je vandaan komt en je cultuur kan een invloed hierover hebben. Er zijn een aantal dingen die je tegen een vitamine D tekort kan doen. Zorg ervoor dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt om je lichaam optimaal en gezond te houden en je zo goed mogelijk te voelen!
Wat is vitamine D precies?
Vitamine D, ofwel colecalciferol is belangrijk voor het lichaam. De vitamine wordt als eerst aangemaakt door ons lichaam of door voeding binnengekregen. De eerste stap is het omzetten van de vitamine naar zijn actieve vorm. Dit wordt gedaan in het lichaam. Deze actieve vorm is niet echt meer een vitamine, maar meer een soort hormoon. De vorming hiervan wordt gestimuleerd door andere hormonen in het lichaam. Vervolgens wordt vitamine D gebruikt voor de verschillende processen in je lichaam. Er zijn een aantal dingen waar deze vitamine belangrijk voor is.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld belangrijk voor sterke tanden en botten. Zoals de meeste mensen wel een keer hebben gehoord zijn zuivelproducten zoals melk verantwoordelijk voor sterke botten door de hoge concentratie aan calcium. De combinatie van vitamine D en calcium zou erg positief zijn voor je lichaam en botverlies kunnen beperken, zowel als een positieve invloed hebben op de dichtheid van je botten. Ook kan de combinatie van vitamine D met calcium ervoor zorgen dat je botten minder snel breken.
De actieve vorm van vitamine D heeft ook een positieve invloed op je spieren. Een tekort van deze vitamine kan namelijk zorgen voor vervelende krampen en zelfs spierzwakte. Voldoende vitamine D zorgt daarnaast ook voor een verbeterd gevoel van evenwicht. Voor zowel sporten als het dagelijks leven is het handig omdat je hier een stuk minder snel door valt.
Vitamine D is ook erg belangrijk voor onze weerstand. De actieve vorm van vitamine D maken stimuleert de productie van een belangrijk eiwit dat ziektes en bacteriën bestrijdt in je lichaam. Verder is er nog aardig veel onderzoek aan de gang om te kijken naar de positieve effecten van deze stof op het menselijk lichaam. Er is echter nog geen concreet beeld van alle invloeden.
Een vitamine D tekort
Afhankelijk van de leeftijd is er een bepaalde dosis van vitamine D die wordt aangeraden om in te nemen. Volgens Camebridge Universiteit is een inname tussen de 10 en 20 microgram per dag al genoeg, maar voor mensen boven de 65 jaar oud wordt 20 microgram per dag aangeraden. De gezondheidsraad heeft echter nog geen Algemene Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) gekoppeld aan deze vitamine. Toch heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking een tekort aan deze vitamine, wat kan zorgen voor een hoop vervelende gevolgen voor het lichaam.
Vooral bij ouderen die veel thuiszitten is een vitamine D tekort van sprake. Daarnaast kunnen ook jongere Nederlanders in de wintertijden toch een tekort opbouwen aan deze vitamine. Door een aantal symptomen kan je merken of je een tekort hebt aan vitamine D in je lichaam. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid of een tekort aan energie, pijn, trillingen, kramp aan spieren en gewrichten, lusteloosheid, angstaanvallen, bloedend tandvlees en zwakkere botten.
Deze klachten zijn niet alleen gepaard aan een tekort aan vitamine D, en daarom kan het aardig lastig zijn om vast te stellen of je echt een tekort hebt of niet. De enige duidelijke manier om een tekort aan vitamine D aan te tonen is door gebruik te maken van bloedonderzoek. De meeste mensen komen er daarom ook alleen via deze manier achter. Het kan echter geen kwaad om gebruik te maken van supplementen of rekening te houden met je dagelijkse levensstijl om op een natuurlijke manier toch iets extra vitamine D binnen te krijgen. Hiermee hou je het lichaam gezond en voorkom je misschien wel vervelende klachten!
Hoe je vitamine D binnenkrijgt
Vitamine D wordt aangemaakt door ons lichaam wanneer de huid in contact komt met de zon. Vooral in de wintermaanden is het dus lastig om voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat er een stuk minder zon is in het land. Hou er dan ook rekening mee dat de meeste mensen van 9 tot 5 op werk binnen zitten, waardoor ze ook een zonlicht op hun huid krijgen. Daarnaast zijn de meeste mensen in de winter ook nog eens volledig bedekt wat ook niet bijdraagt aan een gezond gehalte van vitamine D in ons lichaam.
Een tekort aan vitamine D kan je dus voorkomen door genoeg buiten te zijn. Vooral tussen 11 uur in de ochtend en 3 uur in de middag is het goed om buiten te zijn omdat de zon dan het meest sterk is. 15 tot 30 minuten in de zon per dag zou al meer dan genoeg moeten zijn om voldoende vitamine D voor je lichaam binnen te krijgen. Ook kan je via voeding proberen deze vitamine binnen te krijgen.
Vitamine D is vooral te vinden in vette vis zoals haring, makreel, zalm en sardientjes. Ook in roomboter en ei zit een beetje vitamine D, maar dit is lang niet genoeg om je dagelijkse hoeveelheid te halen. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om supplementen te gebruiken om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen in het lichaam.
Supplementen zijn een gemakkelijke en snelle manier om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen. Wanneer je een tekort hebt worden deze supplementen al vaak voorgeschreven door de huisarts, maar het is ook mogelijk om ze zelf te kopen bij de drogist en in te nemen. De meeste supplementen komen in de vorm van capsules, poeders, pilletjes of drankjes. Door elke dag e aangeraden dosis te nemen zorg je ervoor dat je een vitamine D tekort voorkomt en je lichaam gezond en optimaal laat werken.