Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium?

Vitaminen en mineralen zijn heel erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Ze helpen namelijk met het in balans houden van de verschillende systemen in ons lichaam. Als je gezond en gevarieerd volgens de schijf van vijf eet krijg je waarschijnlijk wel genoeg vitamines en mineralen binnen. Als je een bepaald dieet volgt of een bepaalde soort voeding een stuk minder eet kan je een tekort oplopen. Dit tekort kan zorgen voor vervelende symptomen. Door mineralen en vitaminen bij te nemen kan je er vervolgens weer voor zorgen dat je lichaam gezond blijft. 

Waarom magnesium belangrijk is voor ons lichaam

Inhoudsopgave

Magnesium is een belangrijk mineraal voor het lichaam dat wordt opgenomen aan het einde van de dunne darm. De opname verschilt per type voeding en de concentratie van het mineraal dat aanwezig is. De stof fytinezuur komt veel voor in volkoren graanproducten en kan de opname van magnesium belemmeren. Als je erg veel volkoren producten eet kan dit dus een van de oorzaken zijn die bijdraagt aan een tekort van magnesium. 

Het mineraal draagt bij aan verschillende processen in je lichaam. Zo is magnesium bijvoorbeeld erg belangrijk voor het behouden van sterke botten en tanden. Ook draagt het bij aan een normale werking van de spieren, het zenuwstelsel, geheugen, leerprestaties en een goede energiestofwisseling. Het is het vierde meest voorkomende mineraal in het lichaam. Een tekort aan magnesium kan deze processen dus verstoren. 

Een magnesiumtekort ontstaan pas na een langere periode van te weinig inname van dit mineraal. Je lichaam heeft een eigen magnesium voorraad van ongeveer 25 gram, maar de helft hiervan zit opgeslagen in je botten en tandglazuur. Deze voorraad wil je het liefst niet gebruiken, omdat dit zorgt voor sterkere tanden en sterkere botten. Een tekort aan magnesium kan ook andere klachten veroorzaken. 

De klachten van een magnesiumtekort

Een extreem tekort aan magnesium komt amper voor in Nederland. Een suboptimale inname kan echter toch leiden tot vervelende klachten en symptomen. De meest voorkomende oorzaken voor een tekort aan dit mineraal zijn een te lage inname van voeding of een te hoge uitscheiding door braken, diarree, alcoholmisbruik of slecht functionerende darmen of nieren. Ook nemen oudere mensen vaak bepaalde voedingsstoffen iets minder goed op door een verminderde maagzuurproductie. Ook kunnen maagzuurremmers de inname van de stof verminderen. 

Er zijn een aantal symptomen waardoor je kan merken dat je een tekort aan magnesium hebt opgelopen. Er zijn zowel fysieke symptomen als symptomen die je alleen mentaal merkt. De lichamelijke symptomen kunnen van mild tot erg variëren. Zo krijg je bijvoorbeeld last van spierkrampen, tintelingen, gevoelloosheid, duizeligheid, of spasmen in de oogleden. Symptomen kunnen zelfs erger worden en leiden tot hoofdpijn of migraine, hoge bloeddruk, hartkloppingen en nierstenen. 

De mentale symptomen van een magnesiumtekort zijn onder andere lusteloosheid, rusteloosheid, vermoeidheid, angst, depressie, prikkelbaarheid, verhoogde gevoeligheid voor stress, vergeetachtigheid, concentratieproblemen en slapeloosheid. Deze symptomen zal je echter alleen vaak merken als je echt een tekort hebt opgebouwd aan magnesium voor een langere periode van tijd. 

Ook kan je te veel magnesium binnenkrijgen. Een overschot aan magnesium komt bijna nooit voor door natuurlijke voeding, maar met supplementen gaat het een stuk makkelijker. Als je te veel magnesium binnenkrijgt ervaar je ook negatieve symptomen. Zo kan je bijvoorbeeld zachte ontlasting of diarree ervaren, en in extreme gevallen zelfs een lage bloeddruk of abnormale hartslag. Het is dus belangrijk dat je niet te weinig magnesium binnen krijgt, maar ook niet te veel van dit mineraal. 

In welke voeding zit magnesium?

De meest belangrijke manier waarop mensen magnesium binnenkrijgen is voeding. Je lichaam kan het mineraal namelijk niet zelf aanmaken. De stof magnesium is in hoge gehaltes te vinden in groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie en boerenkool.  Ook is het te vinden in andere voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel, zeewier, algen, cacao, amandelen, walnoten, broccoli, avocado’s en bananen. Door genoeg van deze voedingsmiddelen binnen te krijgen kan je zorgen voor een gezond magnesiumgehalte in je lichaam en hoef je je geen zorgen te maken over een tekort. 

Magnesium werkt samen met de enzymen die vitamine D metaboliseren. Een magnesiumtekort kan indirect leiden tot de symptomen die ontstaan bij een vitamine D tekort en andersom. Vitamine D kan ingenomen worden door vette vis te eten, maar wordt ook door het menselijk lichaam aangemaakt wanneer de huid in contact komt met zonlicht. Als je echt een tekort aan magnesium oploopt, dan kan je dit tekort aanvullen door gebruik te maken van supplementen die magnesium bevatten. 

Magnesium als supplement

Als je extra magnesium nodig hebt en een aantal van de klachten van een tekort ervaart kan je ervoor zorgen dat je toch voldoende magnesium binnen krijgt door supplementen te gebruiken. Deze supplementen bevatten magnesium in de gewenste hoeveelheden. Supplementen komen vaak voor in de vorm van tabletten, capsules, een drankje of een poeder dat je kan mixen door je drinken. De supplementen kunnen gebruikt worden als ondersteuning van je normale voedingspatroon als je een tekort aan magnesium hebt opgelopen. 

Ook kan je natuurlijk gebruik maken van multivitaminen. Deze vorm van supplementen bevatten de nodige vitamines en mineralen die je nodig hebt voor het dagelijks leven. Het is echter wel belangrijk om te begrijpen dat deze supplementen dus alleen dienen als ondersteuning van het normale voedingspatroon, en niet als vervanging. De manier waarop deze mineralen en vitaminen voorkomen in voeding in de natuur is namelijk erg anders tegenover de supplementen. De combinaties werken op andere manieren en hebben over het algemeen een positief invloed op je lichaam. Het is dus alleen aan te raden om deze supplementen te gebruiken als je een tekort hebt opgelopen. 

Een magnesiumtekort komt dus niet vaak voor in Nederland, en over het algemeen hoef je je niet te veel zorgen te maken dat je een tekort oploopt. Het is echter niet onmogelijk, en daarom is het verstandig om supplementen bij te nemen als je de symptomen van een tekort ervaart. Op deze manier hou je het lichaam gezond en in balans en zorg je ervoor dat je geen vervelende symptomen ervaart!

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart