Smoothie maken

Smoothie maken

Tegenwoordig wordt het steeds populairder het maken van smoothies. Je merkt ook dat er steeds meer tentjes komen die ze verkopen. Er zijn zoveel verschillende smoothie soorten. Je kan ze zelf ook maken maar hoe maak je de lekkerste?

De Kunst van Smoothies Maken

Smoothies maken is inderdaad super leuk en veelzijdig! Je kunt met allerlei ingrediënten experimenteren, van je favoriete fruit tot andere toevoegingen zoals yoghurt, melk, of zelfs groente voor een extra gezonde boost. Het mooie van smoothies is dat je ze kunt aanpassen aan je persoonlijke smaak en behoefte. Bijvoorbeeld, voor een frisse, zoete smoothie kun je banaan, aardbeien en mango gebruiken. Wil je iets meer vullends? Voeg dan havermout, noten of chiazaad toe!

Vaak wordt er ook gevarieerd tussen yoghurt wat erin gaat of ze doen kwark of soms zelfs melk. Voornamelijk is het yoghurt wat erin gaat maar je hebt ook vaak mensen die melk dan wat lekkerder vinden, of dat ze wat gezonder willen met kwark. Voor de vegan mensen onder ons kun je uiteraard ook gewoon amandelmelk, kokosmelk etc erin doen. Je kunt alles vervangen voor een plantaardige variant.

Buiten de doorsnede fruit die je meestal ziet kun je sommige groenten er ook in doen. Je kunt spinazie bijvoorbeeld erin doen of je doet wortel erin. Je kunt het zo gek maken als je wilt en wat jij lekker vindt kan er gewoon in. Let wel op dat het goed genoeg geblend kan worden. Dat geldt ook voor bevroren fruit. Je kunt een goeie blender kopen die daar doorheen kan of je laat het eerst ff een paar uur ontdooien tot het wat zachter is. 

Het is een slim idee om grotere hoeveelheden van de smoothies te maken zodat je voor meerdere dagen hebt. In principe in de ideale omstandigheden kan de smoothie een week bewaard worden in de koelkast. Het wordt alleen wel wat meer geadviseerd om het niet langer als twee dagen te bewaren. Het ligt ook heel erg aan de ingrediënten. Wij zullen je daarom adviseren plan maximaal 2 tot 3 dagen vooruit met het maken van je smoothie. Het is ook lekkerder om ze verser te maken dan dat ze al een week oud zijn!

Wel is het helaas zo dat indien je een smoothie drinkt als vervanger van het eten van fruit dit niet helemaal werkt. Je zult zelf al merken dat je veel meer fruit kan eten als je het blendt dan als je het gewoon zo eet. Dit komt doordat er ook vele voedingsstoffen verloren gaan tijdens het blenden. Je krijgt dus minder binnen als je het blendt dan als je het gewoon eet. Laat dit je niet tegenhouden om smoothies te drinken want vooralsnog zijn ze gewoon goed voor je! Alleen niet beter dan het gewoon eten ervan.

Smoothie blender

Lekkere smoothies maken begint eigenlijk bij het aanschaffen van een goede smoothie blender. De vraag alleen is hoe weet je welke blender dan ook goed is? Vaak staat er op de verpakking wel of het bijvoorbeeld goed is voor bevroren fruit of niet. Vaak zijn zulke blenders ook goed om ijs te crushen. Wij geven je een top drie van de beste blenders uit de test!

Nr 1. Philips HR3556 blender

Philips HR3556 blender

Nr. 2. Nutri bullet 600

Nr. 3. Philips HR 3555 blender

Zoals je ziet valt de Philips goed in de smaak bij de smoothie makers. Op nummer vier stond ook eigenlijk een andere variant van de nutri bullet. Wij kunnen je dus adviseren om een van die twee te kopen. De vergelijking is gemaakt op basis van prijs/kwaliteit verhouding. Welke blender is dus het best in vergelijking met de prijs, zodat je niet te veel betaald. Bij het uitzoeken welke blender nou het best voor jou is moet je op een aantal dingen letten. Wij kunnen je natuurlijk vertellen op basis van andere mensen hun aankopen welke als favoriet wordt bestempeld. Dit betekent alleen niet meteen dat deze voor jou ook perfect is. 

Allereerst is het belangrijk na te gaan hoeveel vermogen hij heeft. Dit hangt af van wat je wilt maken. Als je alleen zacht fruit erin gaat doen hoef je niet veel vermogen, maar bij bijvoorbeeld hardere groentes of bevroren fruit dan weer wel. De inhoud is ook niet geheel onbelangrijk omdat je zelf moet nagaan wat voor hoeveelheden ga ik maken. Doe je het alleen voor jezelf dan heb je geen grootte hoeveelheid nodig, maar wil je voor meerdere mensen maken of voor meerdere dagen bijvoorbeeld dan heb je een grotere hoeveelheid nodig. Verder kijk je voornamelijk naar andere dingen zoals bijvoorbeeld het liever hebben van een glazen kan dan een kunststof, maar dat is verder niet per se heel belangrijk. Dit is persoonlijk iets.

Smoothie recepten

Wij zullen je een aantal lekkere smoothie recepten geven zodat je zelf wat inspiratie kan opdoen voor het maken van je smoothies! Onthoud dat je zelf alle smoothie recepten kunt aanpassen of dit nou is omdat je een fruit soort niet lekker vind of omdat er dierlijke producten inzitten. Een smoothie is een creatie van wat jij lekker vind in een drankje!

  • 450 gram aardbeien (mag vers mag diepvries)
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 200 ml kokosmelk
  • Aantal verse munt blaadjes

Mix dit allemaal goed door elkaar en garneer het eventueel met nog een aardbei!

  • 250 ml yoghurt
  • 2 perziken
  • 2 bananen
  • 1 limoen

Doe alle ingrediënten in de blender en pers de limoen uit erbij.

Voor een smoothie die wat meer fruit erin heeft hebben wij een ander recept;

  • 100 gram spinazie
  • 1 banaan
  • 150 gram zwarte bessen (mag vers mag diepvries)
  • Wat munt blaadjes
  • Doe wat water erin, zoveel als jij lekker vindt. Des te meer water des te vloeibaarder hij wordt.

Een alternatief is een smoothie bowl. Dit is meer om te eten dan om te drinken maar het idee is wel hetzelfde. We zullen je een recept geven als voorbeeld hiervoor.

  • 100 gram frambozen (het liefst bevroren voor de structuur)
  • 200 ml melk of amandelmelk (mag ook andere soort zijn)
  • 2 bevroren bananen. Je kunt je banaan een nachtje van te voren in de vriezer doen hiervoor.
  • Snijd nog wat plakjes vers fruit voor in de bowl
  • Wat chiazaad naar smaak (mag ook ander zaad zijn)
  • Kokos flakes naar smaak
  • Cacao nibs naar smaak
  • Walnoten naar smaak. Je mag ook andere nootjes erin doen.

Vaak doen mensen er ook nog wat organische poeders in die goed voor je zijn. Vaak zijn dit bepaalde voedingsstoffen die goed voor je zijn in poeder vorm. Dit wordt vaak door smoothies heen gedaan om wat extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor de sporters onder ons wordt er ook vaak eiwit poeder in een smoothie gedaan. Let wel op de smaak van de poeder overheerst vaak wel in de smoothie. Zorg daarom voor een wat neutralere smaak van de poeder of een andere overheersende soort fruit.

De Ultieme Gids voor Gezonde, Lekkere Combinaties

Smoothie maken is een leuke en veelzijdige manier om voedingsstoffen binnen te krijgen, met eindeloze combinaties van fruit, groenten en andere ingrediënten. Of je nu houdt van een frisse, fruitige smoothie of een vullendere optie, smoothies zijn volledig aan te passen aan jouw smaak en dieetbehoeften. Je kunt bijvoorbeeld yoghurt vervangen door plantaardige alternatieven of extra zaden en noten toevoegen voor gezondheidsvoordelen. Bij het smoothie maken is het belangrijk om een blender van goede kwaliteit te gebruiken die ook bevroren fruit en harde groenten aankan. Bewaar je smoothie maximaal 2–3 dagen in de koelkast voor de beste versheid.

Smoothies kunnen een gezonde aanvulling op je dieet zijn, maar onthoud dat ze je fruitinname aanvullen, niet vervangen. Door te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken kun je je perfecte smoothie creëren voor elke gelegenheid!

FAQ

Hoe lang kunnen smoothies in de koelkast bewaard worden?

Smoothies kun je het beste binnen 2–3 dagen drinken voor optimale versheid.

Kan ik smoothies zonder zuivel maken?

Ja, je kunt plantaardige alternatieven zoals amandel- of kokosmelk gebruiken.

Wat voor blender is het beste voor smoothies?

Een blender met veel vermogen en een goede motor is ideaal, vooral voor bevroren fruit.

Kan ik bevroren fruit in mijn smoothies gebruiken?

Ja, bevroren fruit is perfect voor smoothies en zorgt voor een dikkere structuur.

Hoe maak ik mijn smoothie vullender?

Voeg havermout, chiazaad, noten of eiwitpoeder toe voor een vullendere smoothie.