Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen? Vergelijk en koop voordelig!

Welke groente bevat veel zink

Zink is een van de vele mineralen die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Mineralen en vitaminen ondersteunen bepaalde processen in ons lichaam en helpen ons met gezond leven. Het mineraal zink is erg belangrijk voor je huid, haargroei, spiergroei, immuunsysteem en nog meer. Het mineraal is altijd in je lichaam aanwezig, maar in sommige gevallen kan het voorkomen dat er te weinig zink in het lichaam zit, wat weer zorgt voor een aantal negatieve symptomen. Een zinktekort komt in Nederland amper voor en met goede en gevarieerde maaltijden hoef je je geen zorgen te maken over een tekort van dit mineraal. 

Zink in voedingsmiddelen

Inhoudsopgave

Zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen bevatten zink. De vorm verschilt echter wel tussen deze twee producten. Zink uit dierlijke producten is namelijk een stuk makkelijker op te nemen door je lichaam. Zink vind je vooral in rundvlees en bijvoorbeeld varkenslever maar ook in verschillende soorten kaas zoals Edammer en Emmentaler. Zelfs kippeneieren bevatten zink. De hoeveelheid zink in deze producten wordt voor 40% opgenomen door het menselijk lichaam. 

Het zink dat te vinden is in plantaardige producten is dus iets lastiger door je lichaam op te nemen. Het voordeel is echter wel dat deze vorm aanwezig is in allerlei verschillende producten. Zo kan je bijvoorbeeld in oesters zink vinden. Zelfs peulvruchten, noten en eieren bevatten zink. Het zink dat aanwezig is in deze producten wordt echter een stuk minder goed opgenomen door je lichaam, namelijk maar voor 20%.

Waarom is zink zo belangrijk?

Zink heeft invloed op een aantal belangrijke zaken in je lichaam. Rond de 50% van de mensen op aarde heeft een tekort aan zink. Vooral in landen waar minder voeding is kan een zinktekort snel optreden. Zink heeft een belangrijke invloed op zaken zoals het genezen van wondjes, voortplanting en haargroei. Ook voor spieropbouw is het mineraal erg belangrijk. 

Een gezond lichaam bevat rond de 2 tot 3 gram zink, waarvan het grootste gedeelte aanwezig is in de spieren. Op dagelijkse basis verlies je 3 tot 4 mg aan zink via de ontlasting. Je lichaam doet dit automatisch om een overschot aan zink in je lichaam te voorkomen. Een overschot aan zink kan namelijk net zoals een tekort een negatieve invloed hebben op je gezondheid. 

Zink heeft een belangrijke invloed op ons gezichtsvermogen. Wanneer je een tekort aan zink laat ontstaan is het mogelijk dat je bijvoorbeeld geur verliest. Daarnaast is zink erg belangrijk voor het transport van vitamine A tot het retina in ons oog. Zonder dit zouden we niet kunnen zien. Het is namelijk het deel van je oog dat verantwoordelijk is voor het onderscheiden van licht. 

Zink heeft ook nog een andere belangrijke functie. Zo helpt het tegen alcoholvergiftiging. Een groot deel van de Nederlandse bevolking drinkt wel eens een flesje bier of een glas wijn. Zonder zink in je lichaam zou je na een glas alcohol al een vergiftiging kunnen oplopen. Dit komt doordat zink het enzym alcohol-dehydrogenase helpt aanmaken, wat verantwoordelijk is voor de afbraak van alcohol in je lichaam. 

De symptomen van een zinktekort

De Duitse Vereniging voor Voeding raadt mannen en zwangere vrouwen aan om 10 mg zink per dag binnen te krijgen. Voor vrouwen wordt dit nummer verlaagd naar 7 mg per dag. Over het algemeen is het vrij makkelijk om op een natuurlijke manier deze hoeveelheid zink binnen te krijgen, zolang je goed en gebalanceerd eet. Zelfs met een bepaald dieet is het vaak nog niet nodig om je druk te maken over het ontstaan van een tekort. 

Een zinktekort kan een aantal vervelende symptomen laten ontstaan, vooral voor kinderen. Zo kan een tekort zorgen voor bijvoorbeeld diarree en een longontsteking. Voor kinderen kan dit erg negatieve gevolgen hebben, aangezien deze twee aandoeningen de meest voorkomende oorzaak zijn voor kinderen die overlijden tot vijf jaar oud.

Een tekort aan zink zorgt er dus ook voor dat het genezen van wondjes op je lichaam een stuk langzamer gaat. Daarnaast kan je nachtblind worden en dus minder ruiken. Ook is het mogelijk dat je vermoeid raakt en je zelfs depressief gaat voelen. Een zinktekort zorgt dus ook voor een verminderde weerstand en kan zorgen voor een erectiestoornis. Daarnaast zijn er nog klachten zoals gewichtsverlies, spierkrampen, haarverlies en brosse nagels. 

Een tekort aan zink kan op verschillende manieren ontstaan. Een tekort via voedingsmiddelen is de meest voorkomende manier, omdat je voor een langere periode te weinig zink binnen moet krijgen voordat het een tekort wordt. Het gehalte van zink in voeding is de afgelopen jaren al afgenomen, omdat de uitstoot van CO2 ervoor zorgt dat er minder zink wordt opgenomen door de verschillende voedingsmiddelen.

Als je veel sport in warm weer dan zweet je natuurlijk ook veel. Tijdens het zweten verlaat het zink ook je lichaam. Als je erg veel sport in warm weer en ook erg veel zweet, kan dit dus zorgen voor een tekort aan zink in je lichaam. 

Ook kan voortdurende stress zorgen voor een tekort van zink in je lichaam. Een chronische ontsteking in de darm kan ook een oorzaak zijn. 

Genoeg zink binnenkrijgen

Als je vermoed dat je een tekort hebt aan zink, moet je hier natuurlijk wat aan doen. Het is mogelijk om gebruik te maken van supplementen. Deze komen in de vorm van zalfjes, poeder, capsules en zuigtabletten. De kwaliteit van het supplement wordt over het algemeen bepaald door de verbinding. Hou echter goed rekening met de dosis, omdat een overschot aan zink ook weer een negatieve invloed kan hebben op je lichaam. Ook kunnen de supplementen je normale voeding niet volledig vervangen. 

Als je vermoed dat je een zinktekort hebt is de beste optie dus om gezond en gevarieerd te gaan eten. Eet de voedingsstoffen die rijk zijn aan zink, zoals hierboven omschreven. Wanneer het tekort aanhoudt is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts en is de mogelijkheid dat je supplementen in moet gaan gebruiken. In dit geval kan een zinktekort zeker worden voorkomen. 

Tags:

Biologische voeding voedingssupplementen en vitamines kopen?
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart