Zodra de zomer verdwenen is en de blaadjes vallen weer van de bomen dan zie je overal weer de vitamine D in de winkels opduiken, want in het najaar is er vaak meer last van een vitamine D tekort. Maar hoe werkt dat nou precies? Wat is vitamine D? Waar zit vitamines D in en hoe weet je of je een tekort hebt aan D en wat zijn de gevolgen? Belangrijk om daar wat dieper in te duiken en om op die manier ook te ontdekken of jij een vitamine D tekort kunt vermijden en behandelen.
Wat is vitamine D?
Inhoudsopgave
Vitamine D is een hele belangrijke vitamine voor het lichaam. Vitamine D behoort tot de groep van vet oplosbare verbindingen, even in Jip en Janneke taal uitgelegd betekent dit dat vitamine D verantwoordelijk is voor de opname van fosfaat en calcium. Dit wordt gewonnen uit de voeding die je tot je neemt.
Wat doet vitamine D met je lichaam?
Vitamine D is dus een hele belangrijke vitamine, als je namelijk een tekort hiervan hebt en dit duurt te lang dan kun je allerlei vervelende klachten krijgen. Vitamine D zorgt namelijk voor sterke botten, gezonde tanden en sterke spieren en een goed werkend immuunsysteem. Je hoort het al, best belangrijk dus. Een vitamine D tekort kan dus op meerdere fronten problemen geven.
Waar zitten vitamines D in?
Op de vraag waar zitten vitamines D in, zijn meerdere antwoorden mogelijk en ook van belang. Vitamines D wordt namelijk voor het grootste deel geleverd door de zon. Dit komt door de UV straling die de zon straalt op je huid. Je huid zet vervolgens de UV straling om in vitamine D. En in ons land hebben we helaas maar beperkte zonuren dus veel mensen hebben last van een tekort.
Zeker in de herfst- en wintermaanden zie je dit opspelen. De zonuren nemen af, mensen zijn minder buiten omdat het kouder wordt en ook de voeding is in het najaar en de winter anders en voornamelijk koolhydraatrijk. Terwijl vitamine D veel in groente, noten en fruit zit. Dit eet men vaak weer meer in de zomer maanden.
Het is dus belangrijk om goed erop te letten dat je afwisselend eet en voldoende groente en fruit en ook noten en zaden nuttigt.
Symptomen van een vitamine D tekort
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan een vitamine D tekort tot tal van klachten leiden. De eerste klachten zullen vooral voornamelijk moeheid zijn. Maar je kunt ook last krijgen van spierkrampen en spierpijn, gewrichtspijn, hyperventilatie, bloedend tandvlees, verkoudheidsklachten, overgewicht en bij een chronisch tekort zelfs hartfalen.
Het is dus best wel serieus als je een vitamine D tekort hebt. In Nederland hebben 40% van alle vrouwen vanaf 50 jaar en hoger een vitamine D tekort. Vermoedelijk zijn de werkelijke aantallen hoger en ook bij de mannen en andere leeftijdscategorieën alleen wordt er vaak niet getest op vitamine D. Zou dit meer getest worden dan zullen de uitslagen enorm tegenvallen.
Behandelen van een vitamine D tekort
Wanneer het vitamine D gehalte echt onder de grens is dan zal de huisarts eerst adviseren om bewust te gaan kijken naar een gezond voedingspatroon en adviseren om meer naar buiten te gaan. Zonlicht is nog altijd de beste remedie om ervoor te zorgen dat je vitamine D opneemt. En gezonde voeding ondersteunt dit extra.
Ook kun je er voor kiezen om supplementen te gaan slikken. Bij de meeste drogisterijen kun je prima supplementen kopen om je vitamine D gehalte op te krikken. Wat niet werkt is de zonnebank. Je zou denken, zonlicht maakt vitamine D aan dus dan maar naar de zonnebank, maar zo werkt het niet.
Je huid zet namelijk UB-B wat de zon uitstoot om naar vitamine D. Maar in de zonnebank wordt er juist kunstmatig UV-A licht uitgestoten en maar zeer beperkt UV-B. Dus het heeft geen zin om een dag naar de zonnebank te gaan. Sterker nog, daarmee loop je alleen maar een verhoogd risico op huidkanker en dat wil je zeer zeker niet!
Moraal van het verhaal is dus de momenten dat de zon schijnt, even lekker naar buiten gaan, dus ook in de herfst of winter zon en letten op je voeding. Zorg ervoor dat deze gevarieerd is en gezond.
Supplementen kopen
Misschien vind je het heel lastig om je voedingspatroon aan te passen of kom je niet veel buiten tijdens zonuren omdat je een kantoorbaan hebt, of je hebt andere redenen dat dit gewoon niet lukt, dan is het toch goed om ervoor te zorgen dat je je vitamine D gehalte gaat opkrikken. Dit kun je dan doen door supplementen te kopen.
Wanneer je supplementen gaat kopen dan is het wel belangrijk dat je er goed op let welke supplementen je koopt. Er zijn namelijk heel veel soorten op de markt verkrijgbaar maar het kwaliteitsverschil is enorm. Dat heeft er onder andere mee te maken hoe de vitamine D supplementen geproduceerd worden en welke materialen er gebruikt worden.
Bijvoorbeeld de hulpstoffen en de tablet of capsule vorm kan daarin heel erg bepalend zijn. Iedere fabrikant heeft weer andere hulpstoffen. En die moeten door jouw lichaam opgenomen worden om het om te kunnen zetten in vitamine D. Het is maar net waar jouw lichaam goed op reageert. En ook wat jouw persoonlijke voorkeur is.
Het is daarom goed om je te laten adviseren bij het aankopen van supplementen. Natuurlijk heb je ook een persoonlijk budget waar je rekening mee moet houden, maar als het op vitaminesupplementen aan komt dan is het niet verstandig om hierop te bezuinigen. Het is zonde als je vitamines slikt die niet effectief zijn.
Naar de huisarts
Als je meerdere symptomen hebt die lijken te wijzen naar een vitamine D tekort dan is het belangrijk om even een bezoekje naar de huisarts te plannen. Het is eigenlijk nooit goed om zomaar op eigen houtje vitamines te gaan slikken want je kunt ook over doseren en dat kan ook weer vervelende gevolgen hebben. Dus nooit zomaar op eigen houtje gaan rommelen met supplementen.